Тъжният понеделник (Blue Monday) - така е известен третият понеделник

...
Тъжният понеделник (Blue Monday) - така е известен третият понеделник
Коментари Харесай

Тъжният понеделник - най-депресиращият ден в годината?

" Тъжният понеделник " (Blue Monday) - по този начин е прочут третият понеделник от годината. За 2023 година това беше 16 януари.

Денят е концепция на психолога доктор Клиф Арнал. През 2004 година той измисля формула, с цел да помогне на туристическа компания да продава почивки в първия " печален понеделник " на 2005 година, който тогава е 24 януари. За концепцията са му платени 1200 паунда.

Каква е формулата

Моделът е: [W + (D-d)] x TQ
M x NA

Виждаме седем променливи, обозначени с първата писмен знак на думата на английски*. (W) метеорологично време, (D) дълг, (d) месечна заплата, (T) време след Коледа, (Q) време след несполучлив опит за прекъсване (на алкохол, цигари, сладко и т.н.), (M) ниски равнища на мотивация и (NA) нужда от предприемане на дейности.

*Думите weather, debt, monthly salary, time since Christmas, time since failed quit attempt, low motivational levels, the need to take action.



Предполага се, че две или повече от тези променливи, задействали се едновременно, оказват въздействие на това по какъв начин се усеща човек през януари. Разходите по празниците, неспазените обещания за Нова година и избледняващата наслада от почивните дни към Коледа са действителности, които могат леко да ви депресират.

Наистина ли " тъжният понеделник " е най-депресиращият ден в годината?

Разбира се, че не. Това е ходещ маркетингов трик (и то резистентен, като се има поради, че за него продължава да се приказва 18-та поредна година).

„ Това е ненаучно. Псевдонаучно. Свръх-псевдонаучно. ", споделя неврологът Дийн Бърнет.

„ Самото уравнение е фарс “, написа Бърнет. „ Дори и множеството от тези неща да не са изцяло безсмислени, по какъв начин определяте мотивацията на всеки от един човек? Факторите са несъвместими. Как ще умножите количествено „ времето след Коледа “ с „ времето на открито “? Абсурд. "

„ Нямах визия, че " тъжният понеделник " ще получи такава известност “, споделя основателят Арнал след години. „ Предполагам, че доста хора разпознават себе си. “

Защо светът продължава да приказва за " тъжния понеделник "?

Смята се, че сезонното афективно разстройство или САР предизвиква признаци, сходни на меланхолия, неприятно въодушевление, заспалост и загуба на интерес към занимания. Дори и в близкия ни кръг също можем да чуем недоволства, наподобяващи на САР, а и сме наясно, че по това време наклонността към липса на положително въодушевление е нещо всекидневно.

Състоянието е обвързвано с биохимичен дисбаланс в мозъка, провокиран от по-кратките дни и по-малкото слънчева светлина през зимата. С смяната на сезоните хората претърпяват смяна в биологичния си часовник или циркаден темп, което може да ги накара да не са в синхрон.

Чести признаци на САР включват точно отмалялост, без значение от това какъв брой човек спи и наддаване на тегло, обвързвано с преяждане и апетит за въглехидрати, съгласно Американската психиатрична асоциация. Други признаци са възприятие за виновност или безполезност, проблеми с концентрацията и вземането на решения, мисли за гибел или самоубийство, и даже опити за самоубийство.

Началото на САР може да се появи на всяка възраст, само че нормално стартира сред 18 и 30 години и е по-често при дамите, в сравнение с при мъжете.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР