Тъжна, но не и изненадваща е кончината на легендарния зевзек

...
Тъжна, но не и изненадваща е кончината на легендарния зевзек
Коментари Харесай

Джони Пенков кретал на старини с 10 лева на ден

Тъжна, само че не и изненадваща е кончината на именития зевзек Джони Пенков. Чешитът беше зле през цялата 2021 година, а най-после положението му напълно се усложни и единствено гибелта можеше да го избави от тъгите.

Още преди месец „ Уикенд ” заяви, че популярният актьор и инженер бере душа в болница и не му остава доста време на този свят. Хората, които го обичаха и милееха за него, се молеха от заран до вечер за знамение, само че в последна сметка обстановката се разви по допустимо най-логичния сюжет – с летален излаз.

„ След като преди време падна и счупи прешлен, го оперираха и стартира да се възвръща. Тази есен обаче го хоспитализираха в плачевно положение. Болките му бяха безчовечен, нямаше по какъв начин да не го вземат под медицински контрол ”, показа през септември чудесно осведомен източник на „ Уикенд ”. И добави, че преди последното си влизане в болница Джони бил постоянно посещаван от физиотерапевт.

„ Не съм излизал от месеци на открито, към момента не мога. Непрекъснато има човек при мен, който да ми оказва подпомагане за всяко едно нещо. Четирима другари се редуват в дома ми, не оставам самичък даже през нощта ”, разкри пък самият Пенков при телефонен диалог с наш кореспондент в разгара на лятото. 87-годишният столичанин се оказа прикрепен на легло още в самото начало на 2021-ва. Изявявалият се като артист звукооператор и теоретичен помощник загуби подвижността си след безразсъден случай в дома му в края на 2020-а.

„ За зла орис паднах у дома и неприятното стана. Приятели ме закараха в болница, където се откри, че съм си изкълчил кръста. Много мъчително! По през целия ден съм в хоризонтално състояние и добре, че има кой да се грижи за мен. Лекарят ми предписа някакви смазки, които обаче не ми оказват помощ изключително ”, откровеничеше той директно след сакатлъка. Неговите упования бяха страданията му да продължат толкоз дни, на колкото години е, само че прогнозата му се оказа неверна.

С течение на времето положението му се усложни и от изкуфялост. За деменцията заяви пред „ Уикенд ” Дениз Герганова – жена №2 в живота на звездата от кинопрегледите „ Фокус ”. Тя е майка на щерка му Ива, а починалият към този момент Джони има и наследник Тодор от 7-годишния си брак с актрисата Мирослава Стоянова. Падането в края на 2020-а е вторият тежък случай за инж. Пенков. Първият станал през 2017-а преди презентацията на томчето с карикатури и афоризми „ А нека, нека, нека ”, сътворено в съавторство с огромния му другар Джеки Стоев. Чешитът се качил на стол, с цел да смъкна книга от библиотеката, само че тупнал по тил. Болката била кошмарна, само че решил да стисне зъби и да излезе пред публиката за представянето на литературното си произведение. За премиерата бил поканен цигански оркестър, щяло да е грехота да пропусне шоуто.

На сцената контузеният Джони се появил, едвам пристъпяйки. На микрофона обяснил за какво е мъчно преносим, а речта си приключил с думите:  „ И да знаете, от една паднала жена може да има някаква изгода, само че от паднал мъж - в никакъв случай ”. В идната половин година всяка крачка му коствала болежка и напъване. Когато се възстановил, си заречен отсега нататък доста да внимава да не се почупи отново. За страдание обаче 3 години по-късно се сблъскал с още по-тежка контузия.

На финала на земния си път Джони Пенков получаваше и сърдечни рецесии. Понякога се постановяваше пристъпите му да бъдат овладявани и в болнична конюнктура. Инженерът с актьорски гений пиеше медикаменти за аритмията си и за тях даваше забележителна част от месечния си приход. Пенсията му беше ниска – едвам 300 лв., само че след последното нарастване и „ пандемичната ” добавка – стана „ великодушните ” 400.

За да се види в пари, предходната година Джони продаде наследствено жилище. Сумата от договорката той раздели с брат си. „ Не ни трябваше този парцел. Изтъргувахме го и се позамогнахме. Иначе не знам по какъв начин щях да я карам единствено с по 10 лв. дневно. Имам 40 години трудов стаж, а приходът ми за прослужено време и напреднала възраст е най-малък. Бившата ми брачна половинка от дълго време ми оказва помощ финансово, когато съм в потребност ”, показа ни в оня интервал звездата от над 10 кино лентата.

Той е роден на 27 ноември 1933 година в София в фамилията на художника Иван Пенков. През 1966-а приключва радиотехника във ВМЕИ „ Ленин ”, а през 1972-ра специализира във Франция електроакустика. Започва да работи като звуков инженер, а в края на 70-те става претендент на техническите науки и доцент. По соца получава и медал „ Кирил и Методий ” – едно от най-високите оценки в страната. Инженер по обучение и артист по предопределение, още през 60-те зевзекът разсмива народа с късите си филмчета, сътворени взаимно с Радой Ралин и прожектирани с кинопрегледите. В тези години измежду популацията доста известни са и записи с други негови „ магарии ”, като да вземем за пример телефонни диалози, в които лази по нервите на хора от другата страна на слушалката. Джони има и участия в театрални постановки и в хитовите ленти за огромен екран „ Рицар без ризница ”, „ Сватбите на Йоан Асен ”, „ Илюзия ”, „ Търновската кралица ”, „ Аз, графинята ” и други
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР