Тъжен, но безспорен факт е, че в България най-лесно преуспяват

...
Тъжен, но безспорен факт е, че в България най-лесно преуспяват
Коментари Харесай

Една безумна наредба: много малус, никакъв бонус за Гражданската

Тъжен, само че неоспорим факт е, че в България най-лесно преуспяват тарикатите, които постоянно намират метод да прецакат другите.
 Застраховката Гражданска отговорност нараства четири пъти за рискови водачи
За страдание, това в доста случаи става благодарение на страната. Законите, които се одобряват, и органите, които са призвани да наблюдават за тяхното съблюдаване, постоянно толерират тези, които газят разпоредбите, и санкционират хората, които прецизно ги съблюдават. Някой краде ток, вода или парно, а всички покриваме загубите. Някои работят в сивата стопанска система, всички плащаме за въвеждането на нови и нови ограничения, които сякаш да изсветлят стопанската система.

Последният фрапантен образец е наредбата за въвеждането на чаканата над 10 години система „ Бонус малус “, която най-сетне би трябвало да разграничи съзнателните водачи от джигитите на пътя. Да, но не, както споделяше един прочут публицист. В препоръчаната система има доста малус и съвсем никакъв бонус. Тя на процедура ще накаже всички правилни водачи и то за години напред, и няма да дисциплинира безразсъдните и наглите. Ето единствено няколко забележителни хрумвания от въпросната разпоредба:

Всички водачи, без значение по какъв начин са карали до момента и дали са правили леки или тежки нарушавания, приключили щастливо или трагично, се поставят на равна нога през първата година от въвеждането на системата.

Ако водачът няма никакви нарушавания, дори има златен ваучър за години безвредно шофиране, ще би трябвало да чака най-малко 8 години, с цел да бъде заплатен с някаква по-съществена отстъпка от застраховката - 25%.

Ако безупречен водач си купи кола, която е била благосъстоятелност на джигит, ще би трябвало години наред да заплаща за неговите грехове – първо, до момента в който успее да се добере до стартовата права, и след това още толкоз, до момента в който най-сетне признаят, че заслужава по-сериозно подучване за своето държание.

Ако безупречен водач употребява една и съща кола взаимно с нетолкова съзнателен сътрудник или родственик, заплаща и за техните грехове и то во веки веков, тъй като постоянно ще се взема класа на най-лошия лидер за застраховката.

Ако безупречен водач си купи нова кола без „ биография “, още веднъж няма да се взема поради досегашното му държание. Започва се от нулата! Т.е. при всички положения чистото минало на безукорен лидер не дава никакво преимущество!

Ако една кола е фамилна съсобственост (както е в над 90% от случаите), само че вашата половинка няма брошура, тя или той също би трябвало да има клас по „ Бонус малус “. Без да е ясно по какъв начин тъкмо ще се дефинира той – дали от държанието му като пасажер или като пешеходец, само че е несъмнено, че в случай че инцидентно реши да си извади брошура и вие сте нарушавали разпоредбите, ще заплаща години наред за вашето безхаберие.

На джигит с финансови благоприятни условия, който може да си разреши мощна кола, му е все тая какъв брой ще е скъпа застраховката, в случай че въобще е благоволил да се снабди с такава – дали с 400% или 1000%. Защо тогава чакаме „ Бонус малус “ да го дисциплинира?

Разбира се, всичко това се прави с положителни планове.

Според претекстовете на наредбата – с цел да се пресекат всевъзможни опити за операции. По обясненията на зам.-председателя на КФН задачата е всеки да внимава от кого купува и с кого дели колата си, чиято биография също била доста значима и трябвало да се знае, в случай че е взела участие в злополука, да вземем за пример. Абсолютно правилно! Но това се открива от механически обзор. За един покупател е значимо колата да е безвредна за каране и на допустима цена. Отсега нататък ще би трябвало да проверява и що за човек е продавачът, което, апропо, въобще не е ясно по какъв начин ще се открива и дали изобщо е допустимо. Още един образец какъв брой безумно е това предложение – 10 точки се лишават, в случай че водачът е заловен да кара с алкохол в кръвта, в случай че не е спазил отдалеченост или е лишил преимущество. В случая това няма никакво отношение към положението на автомобила, тъй като, за благополучие, до произшествие не се е стигнало. Но бъдещият покупател ще би трябвало да заплаща години наред „ санкция “ за държанието на човек, който даже не познава.

Всичко това за следващ път демонстрира тотално непознаване на проблемите с сигурността на пътя или най-малко цялостно изтощение те да бъдат решени. Показателно е, че наредбата бе показана в същата седмица, когато избухна абсурдът с предлагането да бъде комплициран и таван на компенсациите за родственици на потърпевши в произшествия. Вероятно наредбата трябваше да “потуши ” абсурда с лимита на цената на човешкия живот изгубен в пътен случай. Постигна се противоположния резултат – ръководещите наляха масло в огъня! Защото и двете хрумвания на процедура санкционират почтените за сметка на отговорните и се занимават с последствията, а не с аргументите за увеличаващите се произшествия по пътя.

Въобще, има ли и една обективна наредба в наредбата препоръчана от финансовия регулатор? Въпросът е риторичен, а отговорът е “Няма ”! Затова е най-добре да я изтеглят и да си пренапишат домашното още веднъж!

За да бъдат лимитирани злополуките, трябват три простички неща – положителни пътища и пътни уреди, непоколебим и праволинеен надзор и неизбежни санкции за нарушителите.

Как по този начин безразсъдните български водачи могат да съблюдават всички правила в Германия или даже в Гърция, само че не у нас? Защото там е ясно, че глобите са жестоки и няма изплъзване. Защото системата за използването им е бърза и ефикасна. Защото където има функционираща правосъдна система наказванията се извършват незабавно и неизбежно, а това води след себе си и до предварителна защита на нарушаванията.

Защо при всеки драматичен случай на пътя у нас хората излизат да стачкуват? Защото знаят, че отговорните ще се разминат с наказванията, в случай че не привлекат публичното и медийното внимание. Последният образец е от Търговище, където помелият двама младежи беше арестуван едвам откакто популацията се възмути обществено. Делата и за най-елементарните нарушавания се точат години наред, санкциите въобще не се събират, а насилствените ограничения се ползват единствено проформа! Та всеки ден всякакви тарикати карат в спешните ленти или изпреварват рисково, и то под носа на КАТ! И нищо не им се случва!

Така че казусът не е какво обезщетение да платим на почернените близки на някой трагично умрял! Проблемът е по какъв начин да не се стига въобще до там. Защото, когато загине обичан човек, и 10 млн. лева няма да конпенсират болката и страданията.

Проблемът не е по какъв начин да унифицираме всички водачи като извършители, а по какъв начин да ги разграничим, като поощрим правилните и накажем безразсъдните.

Проблемът не е какъв брой по-тежки и неуместни санкции да вкараме в законите, а по кое време КАТ, пътна полиция и съдилищата ще стартират да си правят работата бързо и качествено.

Всичко останало е гръмък и гръмък, само че неправилен популизъм!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР