Таханът е храна, получена от смилане на семена. Най-често се

...
Таханът е храна, получена от смилане на семена. Най-често се
Коментари Харесай

Здравословни ползи от слънчогледовия тахан

Таханът е храна, получена от мелене на семена. Най-често се употребяват сусамовите семена и по тази причина сусамовият тахан е най-известен и необятно употребен.

Представлява нещо като паста, в полутечно положение, която може да се откри на щандовете за диетични храни и дължи известността си на многочислените си здравословни изгоди.

Произход на тахана и първични материали за произвеждането му

Таханът идва от Индия и Китай и бързо се разпостранява в Европа най-много поради потребните си съставки. Хората бързо разкрили, че с изключение на от сусам, тахан може да се получи и от други семена, тъй че в този момент може да се закупи тахан от слънчогледови семена, орехи, бадеми и други.

Ще се спрем на слънчогледовия тахан, който е не толкоз известен, като този от сусам, само че е по-евтин поради суровината, по-тъмен на цвят и малко по-тежък на усет.

Здравословните изгоди на слънчогледовия тахан обаче не отстъпват на известния сусамов тахан.

Здравословни изгоди на слънчогледовия тахан

Суровината, от която се прави слънчогледов тахан, слънчогледът, се характеризира със наличието на витамини, минерали, потребни детайли и фибри, с което изгодите му за тялото ни са в действителност многочислени.

Слънчогледовият тахан съдържа магнезий - той намалява кръвното налягане, облекчава мигрена, както и спазмите на дишането при заболели от астма, усъвършенства съня на дамите в менопауза.

• той се счита за антиоксидант, който има противоракови действия;

• богат на желязо, заради което се предлага да се приема от деца, хора страдащи от анемия, бременни дами и дами в менопауза;

• работи удобно върху общото положение на косата, кожата и ноктите;

• счита се, че понижава признаците на поява на меланхолия, заради което се предлага на хора с високо равнище на стрес;

• приема се заран, като равно количество тахан се смесва с толкоз количество мед.

Таханът работи върху цялостното положение на организма, укрепва имунната система, заради което се задължава приемът му от деца.

Жени в по-напреднала възраст също се обръщат към тахана за предотвратяване от остеопороза.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР