Таханът е храна, получена от смилане на семена. Най-често се

Таханът е храна, получена от смилане на семена. Най-често се ...

Здравословни ползи от слънчогледовия тахан.


Таханът е храна, получена от смилане на семена. Най-често се използват сусамовите семена и затова сусамовият тахан е най-известен и широко използван.

Представлява нещо като паста, в полутечно състояние, която може да се намери на щандовете за диетични храни и дължи популярността си на многобройните си здравословни ползи.

Произход на тахана и суровини за произвеждането му

Таханът идва от Индия и Китай и бързо се разпостранява в Европа най-вече заради полезните си съставки. Хората бързо открили, че освен от сусам, тахан може да се получи и от други семена, така че сега може да се закупи тахан от слънчогледови семена, орехи, бадеми и други.

Ще се спрем на слънчогледовия тахан, който е не толкова популярен, като този от сусам, но е по-евтин заради суровината, по-тъмен на цвят и малко по-тежък на вкус.

Здравословните ползи на слънчогледовия тахан обаче не отстъпват на популярния сусамов тахан.

Здравословни ползи на слънчогледовия тахан

Суровината, от която се прави слънчогледов тахан, слънчогледът, се характеризира със съдържанието на витамини, минерали, полезни елементи и фибри, с което ползите му за тялото ни са наистина многобройни.

Слънчогледовият тахан съдържа магнезий - той понижава кръвното налягане, облекчава мигрена, както и спазмите на дишането при болни от астма, подобрява съня на жените в менопауза.

• той се смята за антиоксидант, който има противоракови действия;

• богат на желязо, поради което се препоръчва да се приема от деца, хора страдащи от анемия, бременни жени и жени в менопауза;

• действа благоприятно върху общото състояние на косата, кожата и ноктите;

• смята се, че намалява признаците на поява на депресия, поради което се препоръчва на хора с високо ниво на стрес;

• приема се сутрин, като равно количество тахан се смесва с толкова количество мед.

Таханът действа върху цялостното състояние на организма, подсилва имунната система, поради което се задължава приемът му от деца.

Жени в по-напреднала възраст също се обръщат към тахана за предпазване от остеопороза.

Източник: cross.bg