Таблетките калиев йодид, предназначени за радиационна защита на населението, са

...
Таблетките калиев йодид, предназначени за радиационна защита на населението, са
Коментари Харесай

Таблетки калиев йодид са доставени в базите на „Държавен резерв и военновременни запаси“

Таблетките калиев йодид, предопределени за радиационна отбрана на популацията, са доставени в базите на ДА „ Държавен запас и военновременни ресурси “, оповестиха от Агенцията.

Доставките са осъществени по график, конкретизиран със съответните териториални дирекции на ДА ДРВВЗ.

С решение на Министерски съвет от 2022 г на ДА ДРВВЗ бе предоставено да сътвори и съхранява ресурс от препарат за йодна профилактика. На съображение на това решение бе оповестена социална поръчка за закупуване на таблетките.

Препаратът е нужен за йодна профилактика, с цел да не се допусне увреждане на здравето на хората вследствие на струпване на радиоактивен йод в щитовидната жлеза при пораждане на нуклеарна или радиационна повреда.

Към момента не съществува опасност за популацията на България , само че с обезпечените количества в базите на ДА ДРВВЗ се подсигурява сигурността и предварителната защита при вероятно, зародил радиационен риск.

Йодната профилактика е от изключителна значимост за радиационната отбрана на популацията. Йодът е единственият детайл, който може да понижи риска от увреждане на щитовидната жлеза при радиация.

ДА „ Държавен запас и военновременни ресурси “ е една от виновните институции за сигурността на популацията и обезпечава значими запаси, нужни след зародили спешни обстановки.

При пораждане на нужда таблетките ще бъдат освободени в сходство със Закона за държавните запаси и военновременните ресурси.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР