Т рима души, арестувани във връзка с падането на кабинка

...
Т рима души, арестувани във връзка с падането на кабинка
Коментари Харесай

Кой е виновен за трагедията с лифта в Италия

Т рима души, задържани по отношение на рухването на кабинка на въжен превоз в Северна Италия, при което починаха 14 души, бяха освободени от ареста, предадоха международните организации.

Задържаните бяха Луиджи Нерини, притежател на компанията „ Феровие дел Монтароне”, която ръководи оборудванията в парка „ Монтароне”, където се разигра нещастието, Габриеле Тадини, началник на службата за техническа поддръжка на лифта, и Енрико Перокио, инженерът, отговарящ за сигурността на оборудването, издигнато през 70-те години на предишния век.

От тримата единствено Тадини остава под домакински арест по отношение на нещастието .

Останалите са освободени заради цялостна липса на доказателства за тяхната отговорност.

Тримата бяха задържани в сряда, откакто Тадини призна пред следователи, че е дезактивирал системата за спешно прекъсване заради повтарящ се механически проблем. Ако тя е работела, нещастието е можело да се избегне. По време на разпита Тадини сподели, че е подхванал тази стъпка, откакто се е съветвал с Нерини и Перокио и те са дали единодушието си за това.

Но магистратката по случая Донатела Банчи Бонамичи не е разкрила никакви доказателства против Нерини и Перокио. Според нея обаче Тадини се опитвал да припише частично отговорността на другите двама, които са му се падали началници. Прокурорката по случая Олимпия Боси обаче сподели, че ще изследва деликатно решението на арбитър Бонамичи и в случай че се наложи ще се стигне до обжалване.

Кабинката на лифта падна след разкъсване на водещия кабел .

От рухването оцеля единствено 5-годишно израелче, чието семейство живеело в Италия. Загинаха родителите му, братчето му и прабаба и прародител му. Сред починалите имаше и няколко двойки годеници.

Трагедията се разигра на 24 май. С лифта се стига за 20 минути от село Стреза с връх Монтароне в парка Монтароне. Връх Монтароне се издига на близо 1500 метра над езерото Маджоре и оттова се открива незабравима панорама към Алпите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР