Т ези дни се навършват 850 години от рождението на

...
Т ези дни се навършват 850 години от рождението на
Коментари Харесай

Когато българите ослепиха Балдуин Фландърски

Т ези дни се навършват 850 години от рождението на Балдуин Фландърски, един от предводителите на Четвъртия кръстоносен поход, по-късно определен за император Константинополски и пръв държател на Латинската империя, който в последна сметка е покорен от българския цар Калоян и умира във Велико Търново.

Германският вестник "Ди Велт " разгласява публикация под заглавие "Българите лишиха светлика на очите му и го затвориха в една кула ", споделя

Историята на император Балдуин

Балдуин има къс, само че доста трогателен живот, написа "Ди Велт " и споделя:

"В ролята си на граф Фландърски и Хенегауски той е можел да води комфортен живот в своя замък. Няколко сполучливи завоевателни похода компенсирали изгубените наследства, а производството на сукно, в което били профилирани градовете в близост, му обещавало не просто сигурни, а напряко блестящи приходи. Но Балдуин се отхвърля от всичко това поради една концепция: Ерусалим да бъде освободен от мюсюлманите, завладяли града през 1187 под водачеството на Саладин ".

От публикацията научаваме, че кръстоносците нямали задоволително пари, заради което приели оферти от Венеция по-евтин превоз по море. Срещу това обаче Венецианската република поискала 85 000 сребърника и половината от бъдещата териториална плячка на кръстоносците. Те първо завладяли и отстъпили на Венеция християнския град Задар, само че тъй като това не било задоволително, решили да завладяват и Константинопол, раздиран към този миг от междуособици. Речено-сторено: завладяли града и брутално го разграбили, само че и това не им било задоволително.

Възникнала концепцията за Латинска империя, която да наследи Византийската. След известни разногласия кой да бъде новият император венецианците съумели да се наложат: защото Бонифаций, най-силният претендент, им се коствал прекомерно упорит, те заложили на Балдуин, който през май 1204 година бил коронясан в Константинопол.



"Така Балдуин се снабдява с грандиозна купа, само че властта му се оказва лимитирана. Защото неговите рицари желаят парцели, а за задачата занапред би трябвало да се завладяват нови земи ", написа по-нататък "Ди Велт " и споделя:

"При това Балдуин би трябвало да се разправя освен с венецианците и гърците, само че и с Бонифаций, който не желае да преглътне провалянето си в борбата за императорската купа. Балдуин прави опит да го удовлетвори посредством завладяването на Тесалоники (Солун), само че това води до въстание на траките, което поддържа и българският цар. Неговите леки конници подмамват в капан край Адрианопол (Одрин) тежко бронираните рицари на Балдуин, а това лишава новата империя от най-хубавите й войни. Балдуин е покорен, а с цел да го лишат напълно от власт, спечелилите лишават и светлика на очите му. След това го интернират в Търново, където и през днешния ден може да се види така наречен Балдуинова кула. Тъкмо там той умира няколко месеца по-късно. Империята му отгоре-отгоре оцелява до 1261 година, само че най-после е завладяна от гърците ", написа "Ди Велт ".

Редица източници цитират написаното от един свидетел и участник в борбата край Адрианопол - френския рицар Жофроа дьо Вилардуен. Според него рицарите сполучливо атакували града, само че тогава дошъл българският цар със своите войски. След първия къс конфликт Калоян приложил хитроумна тактичност: подмамил рицарите да тръгнат да преследват едно малобройно поделение и ги вкарал в капан, където ги очаквала многочислената му войска.

Ослепен и затворен в кула

За Балдуин Фландърски се носят най-различни митове. Например изказванието, което потегля от Търновград, столица на Втората българска страна, че Балдуин е бил затворен в кула на стените на крепостта. Същото поверие твърди още, че Балдуин е бил ослепен с нагорещен шиш не заради друго, а тъй като отхвърлил ухажванията на българската кралица. Тя незабавно го обвинила в опит за обезчестяване и наредила да го хвърлят от така наречен "лобна канара " в пропастта, на дъното на която тече река Янтра.

След гибелта на Балдуин графствата Фландрия и Хенегау са наследени от щерка му Йохана. А на императорския престол в Константинопол го наследява брат му Хенри.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР