СЗО обяви край на пандемията от COVID-19. Официално България сме

...
СЗО обяви край на пандемията от COVID-19. Официално България сме
Коментари Харесай

Вярно е, че България е сред първите по извънредна смъртност по време на пандемията от COVID-19?

„ СЗО разгласи завършек на пандемията от COVID-19. Официално България сме международни първенци “, написа специалистът по ръководство на рецесии Петър Велков във Facebook и разгласява скрийншот с данни за надвишената смъртност в следствие на  COVID-19. От данните се вижда, че България е преди всичко. Проверка по мотива разгласява уеб сайтът FactCheck. 
Прочетете още



„ Световен първенец “ ли е България по надвишена смъртност?
Данните в обявата са от инструмента на The Economist „ Проследяване на надвишената смъртност от Ковид-19 по страни “ за интервала април 2020 – април 2023 година От фотографията на екрана се вижда, че данните са до 6 май 2023 година Източник на данните са Human Mortality Database (База данни за човешката смъртност), основана в съдействие сред Калифорнийския университет – Бъркли, немското Дружество за научни проучвания „ Макс Планк “ и World Mortality Dataset (База данни за международната смъртност), основана от Ариел Карлински и Дмитрий Кобак.
 Източник: The Economist
Извънредна или надвишена смъртност съставлява съпоставяне на броя смъртни случаи през избран интервал с броя на смъртните случаи, които се чакат на база на предходните трендове. Данните по страни не може да се съпоставят механично, защото за всеки базовото ниво, с което се съпоставя изключителното, е друго. Освен това, създаването на способи за събиране и сравняване на тези данни в интервала на пандемията, към момента продължава и другите проучвания се основават на друг набор от страни и разнообразни способи на пресмятане. 

Според данните от The Economist до 23 май 2023 година България все по този начин е преди всичко в света по надвишена смъртност на 100 хиляди души с 38 190 публично оповестени смъртни случаи поради Ковид-19, 72 400 изключителни умирания или 1 067 на 100 000 души. През ноември и декември 2020 година е регистриран изключително висок брой смъртни случаи в Югоизточна Европа, като България отбелязва най-високите седмични равнища на надвишена смъртност от всяка друга страна в инструмента на The Economist.
 Източник: The Economist
Според данни на Our World in Data оценките на СЗО за надвишената смъртност в България са занижени спрямо тези на The Economist. СЗО обаче не разгласява данните в относителен тип, а страна по страна.
 Източник: Our World in Data
Създателите на World Mortality Dataset (Данни за международната смъртност), Ариел Карлински и Дмитрий Кобак изясняват, че задачата им е била да основат модел, посредством който да пресмятат надвишената смъртност въз основа на данни от разнообразни организации за 103 страни, събрани в една обща база. Впоследствие тази база данни е вградена в разнообразни принадлежности за следене – този на The Economist, на the Financial Times, както и на Our World in Data. Така че на пръв взор има разнообразни източници, чиито данни могат да се съпоставят, само че на процедура зад другите принадлежности стои еднакъв набор от данни. В научно изследване на Карлински и Кобак от 2021 година България се подрежда на второ място в света след Перу с 460 умирания на 100 000 души население. 

Според научно изследване на български учени от наши и непознати университети, оповестено в авторитетната библиографска база данни PubMed, България е отбелязала най-високата надвишена смъртност в хода на пандемията, надхвърляща 1% от популацията. Изключително висока надвишена смъртност е записана и измежду хората в дейна възраст. 
 Източник: PubMed
Според създателите изключително тежкото отражение на пандемията в България се дължи на комбинацията от неподходяща демография, неконтролирано разпространяване на вируса, неприятно готова болнична система и ниски нива на имунизация. 

„ Неочаквано високата изключителна смъртност в двата пика на пандемията през 2020 и 2021 година в интернационален проект сложи България на челните места в отрицателните международни ранглисти “, се споделя в изчерпателен отчет на Национален център по публично здраве и разбори от 2021 година, с който Factcheck.bg разполага.

В поръчан от страната експертен доклад от 2022 година е посочено, че България се подрежда на второ място в света след Перу по смъртност от Ковид-19 на 1 млн. души население и преди всичко по надвишена смъртност. Според документа през 2021 година равнището на смъртност е най-високото в България, достигано в исторически проект от 1945 година до момента. Цитират се данните на Националния статистически институт (НСИ), които демонстрират, че броят на умрелите в страната през 2021 година е 148 995, а коефициентът на обща смъртност – 21.7%. Спрямо миналата година те се усилват с 24 260, или с 19.4%.
 Източник: Национален статистически институт
 
 Източник: Национален статистически институт
Според годишните данни за умиранията по аргументи през 2020 година на Национален статистически институт общият брой на умрелите е 124 735, от които 8554 (7%) от SARS-CoV-2. В съпоставяне с 2019 година абсолютният брой на умрелите е повишен с 16 652.
 Източник: Национален статистически институт
Въз основа на данните на Национален статистически институт Институтът за пазарна икономика прави извода,  че 2021-а е годината с втората най-голяма смъртност като брой в историята на България. Повече смъртни случаи са регистрирани единствено през 1918 година, когато са умряли над 151 хиляди души.



Че България има най-висока надвишена смъртност в сравние с страните от Европейски Съюз и Англия се вижда и от сравнително изследване на Бюрото за национална статистика на Обединеното кралство. 



Определянето на изключителната смъртност по време на пандемията и сравнението сред страните са затруднени от голям брой фактори. Изследователите употребяват разнообразни методики, бази данни и интервали. Не всички страни дават надеждни данни. Влияние оказват също характерни за страните фактори като възрастовата конструкция на популацията и положението на здравната система. 

Опасенията на откривателите са, че надвишената смъртност може да се окаже доста по-висока от предварителните оценки.
 Източник: The Economist
Извънредна смъртност на 100 хиляди души (оценки):
 Източник: The Economist
 

Официално оповестени смъртни случаи от Ковид-19 на 100 хиляди души:
 Източник: The Economist Проверено:
Твърдението, че България е „ международен първенец “ по надвишена смъртност е правилно по отношение на съответните предоставени данни. Инструментът за следене на смъртността на The Economist може да се одобри за благонадежден и учреден на научна методика, употребена и в други принадлежности. Въпреки това сравнението сред данните за другите страни в света би трябвало да се прави с известна конвенционалност, защото не всички страни разгласяват задоволително надеждни данни. По отношение на Европейски Съюз сигурно може да се твърди, че България е отбелязала най-висока надвишена смъртност. През 2021 година е маркиран исторически народен „ връх “ с най-високото равнище на смъртност от 1945 година до момента.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР