Сюзън Линч, старши кореспондент от Брюксел за европейския Politico, и Никълъс

...
Сюзън Линч, старши кореспондент от Брюксел за европейския Politico, и
Никълъс
Коментари Харесай

Коментар | Путин иска повече територия. ЕС се опитва да стигне там първи

Сюзън Линч, старши сътрудник от Брюксел за европейския Politico, и Никълъс Винакър, основан в Брюксел редактор-консултант в Politico, в коментар за изданието
Войнственото присвояване на земя от страна на съветския президент Владимир Путин кара Европейски Съюз да прави лични проекти за разширение. В момента се работи за присъединението на осем нови членове към блока от 27 страни. Но този исторически ход крие опасности за съюза.

Добавянето на нови страни, евентуално и земеделската мощ Украйна, ще отвори кутията на Пандора с провокации. Ще бъдат нужни основни вътрешни промени, което евентуално ще докара до години на токсични битки сред актуалните членки на Европейски Съюз.
Реклама
Въпреки мъчителната трудност на процеса по разширение съветската експанзия убеди някои европейски държавни управления, че не могат да си разрешат да чакат. " Това е моментът да бъдем дръзки и да променим метода си към разширението, с цел да приемем шестте страни от Западните Балкани, както и Украйна и Молдова. Не става въпрос за бюрократично начинание, а за изнасяне и опазване на избран модел на живот на свободните и отворени западни демокрации ", разяснява австрийският външен министър Александър Шаленберг.

Очаква се разширението да бъде тематика в годишната тирада " За положението на съюза " на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Министрите по европейските въпроси на 27-те членки също ще разискват тематиката на срещата си в края на октомври. Най-важното е, че Германия и Франция, наподобява, са съгласни за да се спомогне за отблъскването на съветското въздействие.
Срок от седем години
Основен въпрос е за какъв интервал време приказваме. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приканва новите членки да бъдат признати до 2030 година Френският президент Еманюел Макрон поддържа концепцията за присъединение на стадии, като страните първо да получат достъп до единния пазар, преди да станат пълноправни членове на Европейски Съюз.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приканва новите членки да бъдат признати до 2030 година
Но в случай че тези страни съумеят да осъществят евроамбициите си, водачите на Европейски Съюз ще би трябвало да се оправят с острите болки на растежа. Вероятно дебатът сред европейските столици ще бъде гневен, когато водачите преценят дали новите претенденти са подобаващи (например от ден на ден се разгарят терзанията за корупцията в Украйна). Освен това се оформя и кошмарната вероятност за реформирането на вътрешния развой по взимане на решения в Европейски Съюз за действието на един доста по-голям блок.
Реклама
След като Шарл Мишел дефинира крайния период от 2030 година, представител на Европейската комисия изля студена вода върху толкоз скорошна дата, като сподели, че процесът по присъединение ще бъде въз основа на заслугите. Комисията би трябвало да показа своя отчет за напредъка на кандидатките по-късно тази година, въпреки че източници споделят, че това ще бъде забавено на фона на прецизното разглеждане на украинската кандидатура.
Проблемът с корупцията
" Искаме да дадем позитивен сигнал на Украйна, само че неща като предлагането да се дадат повече пълномощия на украинските разследващи служби във връзка с корупцията могат да изпратят неправилно обръщение ", показва западноевропейски посланик. В същото време добавя, че Украйна е " доста корумпирана страна ".

Земеделската политика е най-очевидният източник на напрежение при бъдещи договаряния за присъединение сред Брюксел и Киев. Износът на на ниска цена зърно от Украйна може да залее Европейски Съюз и да удави мощно субсидираните фермери от блока. Полша и няколко други европейски страни към този момент затвориха вратите си за украинския зърнен експорт, като обявиха, че задачата на този ход е отбрана на техните фермери.
Земеделската политика е най-очевидният източник на напрежение при бъдещи договаряния за присъединение сред Брюксел и Киев.
Вътрешните промени, до които ще докара разширението, включват: смяна на общата земеделска политика на ЕС; преустрояване на дълготрайния бюджет на блока; пренаписване на неговия развой по взимане на решения за напредване към по-голямата приложимост на така наречен гласоподаване с квалифицирано болшинство в области като външната политика, където в този момент се изисква единогласие .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР