Сянката на могъщата някога мутренска групировка ВИС-2 изплува цели 28

...
Сянката на могъщата някога мутренска групировка ВИС-2 изплува цели 28
Коментари Харесай

СКАНДАЛНО: Братовчед на Васил и Жоро Илиеви оставя Шумен без вода

Сянката на могъщата в миналото мутренска формация ВИС-2 изплува цели 28 години след изтезанието на нейния създател Васил Илиев и наследника му и негов брат Георги, който десетилетие по-късно също падна жертва на убийци. В това се убедиха не представители на конкурентна формация, а хората от Шуменска област, които в сряда сутринта побързаха да си измият зъбите и вземат душ уплашени от новината, че може да им е за последно, написа „ Уикенд “.

Повод за суматохата стана информация, че стартира поетапно прекъсване на електрозахранването в оборудванията на ВиК-Шумен поради насъбрани големи отговорности към доставчика на електрическа енергия компания „ Кумер ”, чийто притежател е първият братовчед на висаджиите Йордан Илиев.

В идващите дни помпените станции на водното сдружение ще останат без ток, което обрича на безводие стотиците хиляди клиенти в общините Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Хитрино, Каолиново и Венец. От компанията снабдител оповестиха, че са били принудени да пернат шалтера поради насъбрани над 1 милион лв. отговорности.

Шуменското водно сдружение от дълго време е известно като черна дупка, в която безследно потъват десетки милиони левове. Хората в региона през днешния ден заплащат една от най-високите цени на водата в България, само че ВиК е все на загуба. През годините отпред на компанията се изреждат няколко шефове, близки до шуменския кмет Любомир Христов.

С необятен обсег стартира асимилиране на еврофондове. Вместо понижаване на загубите при преноса на вода и възстановяване на качеството, следват многомилионни санкции поради опорочени публични поръчки за поправки.

От ВиК-Шумен не оспориха, че не са се разплатили с доставчика на ток. Избраният преди месец шеф Иван Пушкаров обаче отвърна, че няма и по какъв начин да платят, тъй като сметките им са надписани. В специфична декларация от водното сдружение обясниха, че компания „ Кумер ” нелегално е си е начислила надбавка върху цената на електрическата енергия.

Отделно от това, желали да им се заплаща за спомагателни услуги, които в никакъв случай не са предоставяли. От ВиК намекнаха, че действителната им сметка за ток може да се окаже двойно по-ниска от фактурата, изпратена им от „ Кумер ”. За това всеки, съгласил се да заплати, преди да е ясно какво се дължи, рискува да влезе в пандиза.

Докато се обясни кой крив и кой прав, жителите на шуменска област са застрашени да се върнат в средновековието, когато единственият източник на вода за пиянство и хигиенични потребности са кладенците или околните реки и потоци. Дали това е обикновено през 2023 година, всеки самичък може да си отговори.

Реклама

Проверка на „ Уикенд ” сподели, че това не е първият сигнал за безобразия против доставчика на ток. От компания „ Кумер ” през 2021 г  се оплака и тогавашният началник на националното радио Андон Балтаков. В декларация Балтаков разгласи, че частникът без никакво съображение и предупреждение им е вдигнал цената от 99,61 лева на 149,42 лева за мегаватчас. При питане на какво се дължи скока, към него са отправени закани, че в случай че до 3 дни не се съгласи, доставчикът ще дръпне шалтера на радиото.

Твърди се, че сходни сигнали за произвол от страна на компанията има и от голям брой общини и държавни компании. За нередности неведнъж е алармирана и прокуратурата, само че резултат няма. Как и да има реакция, откакто притежателят Йордан Илиев е прочут с положителните си контакти в подземния свят, прокуратурата, а и видни фигури от знакови политически партии.

За Илиев, който по специалност е доктор, само че в никакъв случай не е практикувал, се твърди, че ръководи огромна част от благосъстоянието на ВИС-2, основана от неговите братовчеди Васил и Георги Илиеви. Неизкласилият доктор е част от силовата формация още от дните на основаването й. Неговата задача е да ръководи легалния бизнес на клана Илиеви.

Така братовчеда Йордан небрежно поема ръководството на компаниите „ Волф ” и ДИТЦ, посредством който висаджии дълги години дават отговор за събирането на столичния отпадък. И това надалеч не са единствените му контакти със Столична община. Друга от компаниите на Илиев – „ МТК Груп ”, се прочу около абсурда с концесионирането на линиите на столичния градски превоз.

От изминал през ноември 2008 година запис на диалог сред тогавашния зам.-кмет по превоза Велизар Стоилов и предприемачи се разбра, че вместо конкурс, линиите са авансово разпределени сред няколко компании, със знатието на общината. Сред облажилите се е и „ МТК Груп ”. Договорите с частните компании плануват Столична община да им заплаща по 3,50 на километър пробег, което е с съвсем 50% по-високо от тази на общинското сдружение.

Изтеклият запис докара до оставката на Велизар Стоилов, която бе призната от тогавашния кмет Бойко Борисов с аргумента: „ Работили сме добре, само че му одобрявам оставката, с цел да може да се отбрани ”. След абсурда от общината отхвърлиха да сключат контракт с „ МТК Груп ”, въпреки компанията, най-малко по документи, постоянно да си е спечелила състезанието.

След серия извоювани каузи, Йордан Илиев принуди общината през 2016 година да му даде за обслужване 16 линии, а в подмяна получи колосалните 141 млн. лева

Докато тече транспортната драма е разстрелян и Георги Илиев, а основаната от него и брат му Васил формация ВИС-2 стартира да се трансформира в легална бизнес империя. Едно от нейните лица става братовчеда Йордан Илиев.

За негативно време той става притежател на десетки ВЕЦ-ове и слънчеви централи, издигнати или купени против стотици милиони левове. От там до търговията с електрическа енергия има единствено една крачка. Друг е въпроса дали компанията на братовчеда Йордан „ Кумер ” съблюдава разпоредбите или надписва сметките на своите клиенти, както се оплакаха от ВиК-Шумен.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР