Сякаш има нещо романтично в хвърлянето на писма в бутилка

...
Сякаш има нещо романтично в хвърлянето на писма в бутилка
Коментари Харесай

10 от най-интересните писма, открити в бутилка

Сякаш има нещо сантиментално в хвърлянето на писма в бутилка в безкрайните води, оставяйки пътя им в ръцете на ориста. Хората са избирали един по-различен метод да запечатат думите си, да потърсят помощ или да излеят тъгите си.

Магията се крие напълно в неконтролируемостта на връзката и зависимостта ѝ от случайността. Хората са оставяли дата, адрес и име с вярата посланието им да доближи до откривателя на бутилката в най-пълни елементи. Някои може да носят в себе си думи, изменящи живот, а други да съдържат дълго защитавани секрети. А вие какво бихте създали, в случай че откриете писмо от изцяло чужд?

Според митове този прийом за съобщаване е изобретен от гръцкия мъдрец Теофраст, който през 310 година прочие Хр. хвърля в Атлантическия океан наоколо до Гибралтар няколко съда със мемоари, с цел да потвърди, че водата в Средиземно море идва от Атлантическия океан. След няколко месеца един от съдовете е открит край крайбрежията на остров Сицилия.

В мореплаването има стотици истории, в които посланията в бутилки се оказват единствените сведения за ориста на изгубени кораби и техните екипажи. Често те сa били последната вяра за помощ и избавление на оживели при корабокрушения.

През 2018 година австралийка разкрила остаряла бутилка джин с писмо в нея, до момента в който се разхождала по плажа в Австралия. Разтваряйки бележката дружно със фамилията си, те откриват надпис на немски, който съдържал информация за местоположението и маршрута на транспортен съд, наименуван „ Паула “. Съобщението включва дата, съответстваща на стратегия, извършена в Германия от 1864 до 1963. Капитаните рутинно хвърляли бутилки в морето с точни данни, защото немската военноморска обсерватория прочувала океанските течени.

Заради информацията в писмото, фамилията носи бутилката в локалния морски музей. Там се оказва, че известието в тази бутилка е на към 132 години. Това го прави най-старото известно обръщение в бутилка, което надминава предходния връх от 108 години (открито през 2015 година, също част от изследователска програма).

Сега ще ви представим и 10 от най-забележителните писма в бутилка, намирани в миналото.

1. Обратно до мен

21 години след изпращането си писмо се върна при създателя. През 1995 година 8-годишната Кортни пуска бутилка с записка в новозеландския пристанищен град Пиктън. След 800 км и две десетилетия писмото е открито от локален гражданин. След като открива, че оставените координати не са към този момент настоящи, той прави всевъзможни опити да се свърже с момичето и в последна сметка съумява, а тя споделя насладата си от това.

2. (Не)откритите корабокрушенци

През 1794 година японски моряк на име Чуносуке и неговите 43 спътници са били хванати в стихия и са корабокруширали на остров в южната част на Тихия океан. Без никакви хранителни запаси и резервира, за жал, никой от екипажа не оцелява. Но тази история се трансформира в малко по-необикновена от останалите сходни, защото капитанът съумява да напише известие за нещастието си, издълбано в кокосово дърво и пуснато в бутилка. Дълго време писмото е плавало, а мистерията към починалата група е била огромна. И по този начин до момента в който бутилката не била открита 100 години по-късно наоколо до японското село Хиратурамура.

 10 от най-интересните писма, открити в бутилка

3. Двете страни на любовта в бутилка

През 1945 година 21-годишният американски боец Франк Хайотек се завръща в Съединени американски щати и написва писмо. Текстът гласял:  „ Не мога да предложа премия за този, който откри бутилката, защото съм нормално американско момче, което цени живота и щастието. Приятелството е единственото, което мога да ви подсигурявам “.  Затваря го в бутилка и го пуска в океана.

То приключва в ръцете на 18-годишна ирландка. Между двамата пламва обич, а Франк по-късно пътува към Ирландия. Медиите са мощно разчувствани от по този начин стеклите се условия, само че предстоящата романтика не се случва. Двамата младежи показват като съществена причина показаното към тях внимание в новините. Но не бързайте да се разочаровате.

Тук идва място за романтиката в бутилка и историята на Аке Викинг от Швеция. Той намира любовта – Паолина от Сицилия, с помощта на морското течение, което носи неговото писмо в нейните ръце. Доста преди съществуването на уеб сайтове за запознанства, Викинг съумява да изпрати посланието си до верния човек. Викинг написма  „ Към някого хубав, който е надалеч отсам “  и да остави своите данни.

Две години по-късно, през 1958 година, бащата на Паолина на смешка ѝ предава бутилката, която е разкрил по време на лов на риба. Тя споделя, че не схваща шведски, само че е съумяла да си преведе писмото с малко помощ. Добавя също, че „ е толкоз чудотворно, че бутилката е пътувала толкоз надалеч да ме доближи, че би трябвало да ви изпратя отговор. “  Двамата дълго не престават да си пишат, до момента в който Викинг не отива до Сицилия, с цел да я види, и остава там вечно.

4. От моя татко 85 години по-късно

Младият английски боец Томас Хю написа писмо до жена си през 1914 година по време на Първата международна война. Затваря го в бутилка от джинджифилова бира и го хвърляй в Ла Манша. Само два дни по-късно той умира и макар че жена му в никакъв случай не съумява да получи бележката, историята не завършва до такава степен. През 1999 година риболовец открива бутилката в река Темза. Тъй като госпожа Хю е умряла много по-рано и не може да ѝ съобщи писмото, той открива щерка им, която е била едвам на годинка, когато татко ѝ си отива.

5. Запечатаната крах

Тези писма сигурно носят нещастието в себе си. Джеремая Брук, на 19 години, и неговата 18 годишна братовчедка Нора Хегърти, пътуващи към фамилията си в Бостън, са две от жертвите на Титаник. Преди потеглянето на злочестия транспортен съд, майката на момчето му дава бутилка със светена вода, посредством която той запечатва последните си мигове на популярния транспортен съд с думите „ От „ Титаник “, довиждане на всички – Брук “ . Едва година по-късно ориста отнася бутилката единствено на няколко километра от вкъщи му.

 10 от най-интересните писма, открити в бутилка

6. Какво?!

Британският пътнически транспортен съд „ Лузитания “ има нещастието да срещне немска подводница в намерено море, която го потопява поради съмнения за превозване на оръжия. Агонията на потъването продължава близо 20 минути, а повече от половината хора на борда умират.

Това време се оказва задоволително за един от пасажерите да напише едно от най-зловещите писма на всички времена: „ Все още сме на палубата с няколко души. Последните лодки към този момент отпътуваха. Потъваме доста бързо. Няколко души до мен се молят дружно със духовник. Краят е близо. Може би тази записка ще… “ А завършекът на бележката остава загадка, която се крие на дъното на океана.

7. Послание до мама

Отново в джинджифилова бира 10-годишно момиче – Сидни Фери от Манхатън, затваря своето обръщение и го хвърля в морето, до момента в който е на посетители при собствен другари в Лонг Айлънд. Бутилката е открита през 2013 година, когато екип почиства плажа след урагана Санди. Това, което прави откритието трагично, е, че Сидни умира през 2010 година в Швейцария. Съобщението е изпратено до скърбящата майка, а бележката гласи напълно елементарния, само че постоянно настоящ апел „ Бъди добър към себе си, пич! “.

8. S.O.S.

През 2005 година повече от 80 младежи, незаконни емигранти, са изоставени на лодка наоколо до брега на Коста Рика. Екипажът на кораба се занимава с трафик на хора и децата са оставени без никакви средства за връзка. С последна вяра те вземат решение да пуснат писмо в бутилка, което да им помогне да намерят помощ. По знамение бележката „ Помогнете ни! “ е открита от риболовец, който я носи до заселниците на близкия остров. И по този начин настава щастлива развръзка за младежите.

 10 от най-интересните писма, открити в бутилка

9. Аушвиц

Не всички писма в бутилка са имали късмет да плават в намерено море. Такова е намерено в стените на концентрационния лагер Аушвиц през 2009 година, 65 години откакто е написано на 26 септември 1944 година от католически поляк Бронислав Янковик. Историкът, работещ в музея към Аушвиц, споделя за тази записка предвид на неразбираемата орис на живеещите там: „ Те са били младежи, които са се опитвали да оставят някакво доказателство за съществуването си “ .

Към момента на откриването на бележката Бронислав е към този момент умрял, само че някои от упоменатите в нея мъже са към момента живи и си спомнят през сълзи за прекарванията си на това място. Не се сещат за имената на всичките си съидейници от оня интервал, само че си спомнят за взаимопомощта и компликациите.

10. Избавлението

През 1979 година мъж и жена, почиващи на Хавай, пишат няколко бележки, поставят ги в празни бутилки от шампанско и ги пускат в Тихия океан. Във всяко писмо Дороти и Джон оставят имената си, адрес и по 1 $ за пощенските разноски, на всички, които желаят да се свържат с тях. Три години и 14 500 километра по-късно виетнамският емигрант Хоа Ван Хгуен открива бутилката на 16 километра от крайбрежията на Тайланд. Хоа бяга от Виетнам със брачната половинка и брат си, откакто Южен Виетнам е изгубил войната през 1975 година и ситуацията им в страната се утежнява.

Той употребява $ и изпраща писмо до фамилията, като кореспонденцията сред двете страни продължава съвсем две години. Хоа търси помощ от Дороти и Джак за преместването на цялото им семейство в Съединени американски щати. Силно разчувствани от запознанството им и историята на виетнамското семейство, те им спомагат и през 1985 година Хоа и околните му заживяват в Лос Анджелис.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР