Свят Спор за властта в Молдова, назначиха временен президент Конституционният

...
Свят Спор за властта в Молдова, назначиха временен президент Конституционният
Коментари Харесай

Спор за властта в Молдова, назначиха временен президент

Свят Спор за властта в Молдова, назначиха краткотраен президент Конституционният съд в профил президента, той твърди, че това е опит за узурпиране на властта 9 юни 2019, 12:23  Спор за властта в Молдова, назначиха краткотраен президент Източник: ЕПА/БГНЕС
олдовският парламентарен съд през днешния ден освободи от поста президента Игор Додон и назначи за краткотраен президент някогашния министър председател Павел Филип, предадоха Ройтерс и ТАСС, базирайки се на известие на съда. Отстраненият Додон съобщи, че това е опит за узурпиране на властта.

Парламентът на Молдова на съвещание в неделя единомислещо одобри декларация, с която признава за нелегално назначението на Павел Филип за изпълняващ длъжността президент на страната. Депутатите показаха и желание да се извърнат към интернационалните организации, в това число в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за обстановката в страната. Парламентът се събра изключително по една единствена точка в дневния си ред - приемане на декларация за политическата обстановка в Молдова.

След парламентарните избори през февруари Народното събрание не съумя да сформира ръководеща коалиция и държавно управление. В събота бе избегната заплахата от разформироване на Народното събрание и предварителни избори. Това стана, откакто социалистите, които поддържат президента, се договориха с проевропейския блок "Сега " да работят против Демократичната партия на олигарха Владимир Плахотнюк, която контролираше предходния парламент и държавното управление, заяви съветската организация ТАСС.

Усилията на парламентарните партии за намиране на излаз от политическата рецесия бяха приветствани в събота от посолствата на Съединени американски щати, Русия и Европейски Съюз, които Додон осведоми за допустима дестабилизация на страната. Посланиците на Русия, Съединени американски щати и Европейски Съюз дойдоха в Народното събрание, където бе определен ръководител и бе формирано държавно управление отпред с Мая Сайду, водача на влизащата в блока "Сега " Партия на действието и солидарността. Но Конституционният съд, следен по думите на президента, от Демократическата партия, разгласи за противозаконни решенията на Народното събрание.

Новият вътрешен министър Адрей Нъстасе сподели през днешния ден пред публицисти, че Демократическата партия докарва хора от провинцията за протест против президента, Народното събрание и държавното управление. В центъра на Кишинев се строи сцена и се раздават по 800-1000 леи (около 40-50 евро) на хора, с цел да вземат участие в митингите, съобщи министърът и добави, че водачите на Демократическата партия имали желание да употребяват в митингите "военнизирани структури ".

Демократическата партия на Молдова, от която е Павел Филип оспори в събота легитимността на новото държавно управление. Конституционният съд аргументира решението си с обстоятелството, че Додон не е разпуснал Народното събрание, както по-рано е постановил съдът. Съдът беше декларирал, че в случай че до 7 юни не бъде формирано държавно управление, би трябвало да има нови избори.

Игор Додон сподели пред сътрудник на ТАСС, че съдът не е самостоятелен и че Демократическата партия се пробва да си резервира властта за "по-нататъшното й узурпиране ". Той прикани популацията да резервира успокоение и да не се поддава на провокации

Временният президент Павел Филип заяви, че е подписал укази за разформироване на Народното събрание и производство на изключителни парламентарни избори на 6 септември. Предсрочните избори са "най-демократичният инструмент за излизане от политическата рецесия ", сподели той на конференция, излъчена по малкия екран.

Игор Додон написа през днешния ден на страницата си във Facebook, че на Молдова, където се сътвори двувластие, й е нужна помощта на интернационалната общественост.

"Демократическата партия няма желание спокойно да съобщи властта на законното парламентарно болшинство и законното държавно управление. Независимо от това, че вчерашните процеси в Народното събрание и образуваното ново държавно управление получиха поддръжка от болшинството от жителите и бяха приети от сътрудниците ни от чужбина и на Запад, и на Изток. При това състояние нямаме различен излаз, с изключение на да се обърнем към интернационалната общественост с апел да стане медиатор в процеса на мирното предаване на властта и/или да призовем народът на Молдова на невиждана готовност и мирни митинги ", написа Додон.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР