Свят ООН: Унгария лишава мигранти от храна След като молбата

...
Свят ООН: Унгария лишава мигранти от храна След като молбата
Коментари Харесай

ООН: Унгария лишава мигранти от храна

Свят Организация на обединените нации: Унгария лишава мигранти от храна След като молбата им за леговище бъде отхвърлена, всички пълнолетни мигранти, като се изключи бременните дами и кърмачките, „ умишлено са лишавани от храна ”  Надежда Неменски 3 май 2019, 18:31
нгария умишлено лишава от храна мигранти, на които е отказано леговище, в нарушаване на интернационалното право, съобщи през днешния ден Организация на обединените нации, като осъди антиимигрантската политика на министър-председателя Виктор Орбан, съобщи Франс прес.

„ Най-малко 21 мигранти, които чакат да бъдат експулсирани, са били

лишени от храна от унгарските управляващи, в някои случаи до 5 дни ,

от август 2018 г.”, сочат информации, получени от службата на висшия комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида.

През септември предходната година висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Бачелет към този момент упрекна Унгария, че не дава храна на мигранти, държани в директни зони по границата със Сърбия. Унгарските управляващи дадоха обещание да прекратят тази процедура след предизвестие от Европейския съд по правата на индивида, напомня Франс прес.

„ Въпреки това, съжаляваме, че при неналичието на ясна смяна в законовата рамка, отчетите сочат, че тази процедура продължава”, съобщи през днешния ден говорителката на службата Равина Шамдасани.

Тя уточни, че

откакто молбата им за леговище бъде отхвърлена, всички пълнолетни мигранти, като се изключи бременните дами и кърмачките, „ умишлено са лишавани от храна” .

„ Това може да докара до недохранване, да повреди здравето им и всъщност е нехуманно”, акцентира Шамдасани.

В началото на седмицата унгарското държавно управление съобщи на формалния си уебсайт, че „ претендентите за леговище, чиито молби са в развой на изследване, не престават да получават хранителна помощ и заслон, както постоянно е било”. В същото време то означи, че „ Унгария не носи отговорност за тези, които не подават молби за леговище, нито за тези, чиито молби са отхвърлени”.

Правителството на Орбан сподели още, че тези хора са свободни да изоставен Унгария и да се върнат по посока на Сърбия .

Службата на висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида отхвърли този мотив и акцентира, че вследствие на тези „ доброволни заминавания” мигрантите може „ да влязат незаконно в Сърбия, нарушавайки сръбския закон”. „ Насърчаваме Унгария да съблюдава отговорностите си във връзка с човешките права по отношение на хората, лишени от независимост, които са в директни зони или в центрове за задържане, където не могат да се издържат”, прикани тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР