Свят Огненият ад в Амазония заплашва човечеството Болсонаро реагира на

Свят Огненият ад в Амазония заплашва човечеството Болсонаро реагира на ...

Огненият ад в Амазония заплашва човечеството.

Свят Огненият ад в Амазония заплашва човечеството Болсонаро реагира на проблема едва след като върху него беше оказан международен натиск Николай Киров 25 август 2019, 20:48 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}

Огненият ад в Амазония заплашва човечеството
Огненият ад в Амазония заплашва човечеството
Тръмп след Г-7: Мисля, че те уважават търговската война
Тръмп след Г-7: Мисля, че те уважават търговската война
Макрон обяви темите на Г-7
Макрон обяви темите на Г-7
Пожари опустошават Амазонка - превърнаха деня в нощ
Пожари опустошават Амазонка - превърнаха деня в нощ
Загинали и ранени от мълнии при буря в Полша
Загинали и ранени от мълнии при буря в Полша
Си Ен Ен: Доналд Тръмп вече се мисли за Бог
Си Ен Ен: Доналд Тръмп вече се мисли за Бог
Русия и Китай: САЩ ни тласкат към нова „студена война”
Русия и Китай: САЩ ни тласкат към нова „студена война”
В Русия: Участваш в протест, взимат ти бебето
В Русия: Участваш в протест, взимат ти бебето

икога преди в амазонската джунгла не са горели толкова много пожари. Броят им в момента е над 2500. От тях 1130 избухнаха през последните два дни. А от началото на годината в Бразилия е имало 79 513 горски пожара. Едва днес правителството заповяда на армията да се включи в гасенето на огъня с два самолета С-130 „Херкулес”.

Повечето от пожарите са причинени от местни фермери, които разчистват земя. Подобни действия са незаконни. Но докато броят на пожарите тази година е безпрецедентен, броят на глобите за нарушителите е рекордно нисък. Бразилският институт по околната среда и възобновяемите природни ресурси е наложил с почти една трета по-малко санкции. В същото време броят на пожарите е нараснал с 84%.

Тази промяна на държавната политика се свързва с идването на власт на крайно десния президент Жаир Болсонаро. Той бе избран с подкрепата на едрите земевладелци, животновъдите и минните компании – всички те разглеждат амазонската джунгла, обхващаща голяма част от страната, като сериозна пречка за дейността си.

Разчистването на горите с огън естествено наторява почвата и я прави изключително плодородна за около две години. След това се налага разчистване на нов терен. По-голямата част от почвите в Амазония са песъчливи, плитки и съдържат малко минерали. Без обилно наторяване те не са подходящи за земеделие.

Друга причина за изгарянето на тропическите гори е създаването на пасища за животновъдство – основно отглеждане на говеда. Почвата на много места обаче е толкова бедна на минерали, че след няколко години не може да поддържа дори тревна растителност.

И не на последно място под тропическите гори стоят многобройни неизползвани залежи от различни полезни изкопаеми.

В основата на кипящата от живот среда на джунглите не са почвите, а изобилието от вода и високите дървета, които извличат хранителни вещества от въздуха и слънцето.

На фона на огнения ад, поглъщащ най-голямата тропическа гора на Земята, в петък Болсонаро заяви по телевизията, че ще внесе „икономическа динамика” в Амазония.

Проблемът има глобални измерения, тъй като амазонската джунгла е определяна като „белите дробове” на планетата. Тя е основният абсорбатор на въглероден диоксид на сушата. Освен това е дом на над милион различни видове диви растения и животни.

Болсонаро реагира на проблема едва след като върху него беше оказан международен натиск.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви на срещата на Г-7 в неделя, че му е трудно да си представи ЕС да ратифицира търговското споразумение с блока „Меркосур”, докато Бразилия не се справи с горящите в Амазония пожари. Преговорите за сделката за свободна търговия между Европейския съюз и държавите от Южна Америка се водят от две десетилетия и са във финалната си фаза.

„Горящите тропически гори в Амазония се превърнаха в поредния угнетяващ пример на нашето съвремие. Става въпрос за това „да бъдем или да не бъдем”, подчерта Туск и посочи, че ЕС е готов да предостави финансова помощ на Бразилия за справяне с бедствието.

Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Борис Джонсън нарекоха пожарите международна криза.

Натискът поне засега свърши работа и доведе до рязък обрат в политиката на бразилското правителство, което в неделя обяви, че армията се включва в гасенето на огъня.

По-рано самият Болсонаро заяви „нулева толерантност” към престъпните дейности в Амазония, обеща сериозни действия за поставяне на пожарите под контрол и настоя, че Бразилия не трябва да бъде наказвана.

„По цял свят има горски пожари и това не може да се използва като претекст за възможни международни санкции”, каза бразилският президент.

Източник: vesti.bg