Свят Как младите хора трайно напускат Балканите Изселването често се

...
Свят Как младите хора трайно напускат Балканите Изселването често се
Коментари Харесай

Как младите хора трайно напускат Балканите

Свят Как младежите трайно напущат Балканите Изселването постоянно се взема решение без желание да се върнат в близко бъдеще, а може би и в никакъв случай  Жанета Нейкова 16 юни 2019, 12:13 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Как младежите трайно напущат Балканите
Как младежите трайно напущат Балканите
 Първа работа в
Първа работа в " Нотр Дам "
 Дъжд наводни Благоевград
Дъжд наводни Благоевград
 Голям пожар на Халкидики, няма потърпевши българи
Голям пожар на Халкидики, няма потърпевши българи
 Ален Делон е в болница
Ален Делон е в болница
 Какви могат да са следствията от офанзивите по танкери в залива
Какви могат да са следствията от офанзивите по танкери в залива
 Откриха голяма глава на вълк на 40 000 години в Сибир
Откриха голяма глава на вълк на 40 000 години в Сибир
 Борис Джонсън ги е лъгал както никой различен и отново му имат вяра
Борис Джонсън ги е лъгал както никой различен и отново му имат вяра

тпътуването на младежите е огромен проблем за страните от Западните Балкани. На конференция в Сараево, проведена от Националния либерален институт в БиХ и с партньорство на младежи от девет политически партии в Босна и Херцеговина, които се назовават Група 9 (Г9), младежите от района се пробваха да схванат аргументите за овакантяване само че и да намерят способи да запазят младите.

Това написа "Дойче веле ", представен от БГНЕС.

Въпреки че Александър Чичич, млад бизнесмен от Баня Лука, е сполучлив в това, което прави, в него непрекъснато битува концепцията за изселване: "Мисля, че болшинството от младежите в БиХ обмислят да изоставен, в случай че им се даде по-добра опция и това е най-големият проблем. Добре е, когато имаш избран брой, който си потегля, само че е доста по-трудно, когато множеството младежи желаят да изоставен и просто изчакват опция това да се случи. “

Само от началото на годината 30 000 души са напуснали БиХ. Изселването постоянно се взема решение от цели фамилии, без желание да се върнат в близко бъдеще, а може би и в никакъв случай.

Бенджамин Османчевич, политически деятел от Сараево, счита, че повода е, че "много младежи въобще нямат опция да покажат какви са и на какво са способни, тъй че намират друго решение, а това е прекосяване на границата ".

Заминават и тези, които имат сигурна работа и почтени приходи. Страните от района се напущат от лекари, ИТ експерти, инженери, медицински личен състав...

"Дори тези, които са си обезпечили средства за прехранване и разполагат с задоволително средства за обикновено качество на живот, търсят по-добра система, в която ще бъдат оценени тяхната работа, работа и време ", съобщи политическият деятел Деян Радмилович.

Проучване на Института за развиване на младите Култ от БиХ демонстрира, че младежите напущат страни в района, тъй като считат, че скоро няма да им бъде по-добре.

Нещо повече, интервюираните не мислят, че ще се връщат в страната, която са напуснали.



Kaтарина Вучкович от Института за развиване на младежта Култ акцентира: "Според социологическите изследвания народът на БиХ не напуща, единствено тъй като няма работа, даже е на 5-то или 6-то място, само че изискванията на труд са една от аргументите за овакантяване, корупция, политически и обществен дискурс, който напомня война, вяра, етнически и други разделения, а по-късно неодобрение от просветителната и здравната система и тъкмо по тази причина хората, които напущат БиХ, чакат това да бъде по-добро в страните, в които отиват. "

Откакто стана член на Европейски Съюз, Хърватия е изправена пред масирано изселване на младежите. Весна Пушич, член на хърватския парламент, показва, че парите не постоянно са главната причина:

"Извършено е проучване, което демонстрира, че измежду хората, които са напуснали, към 30% са отпътували поради заплата, работно място и така нататък, а към 70% са напуснали заради не действие на страната в разнообразни форми: непотизъм, клиентелизъм, заради обстоятелството, че хората си намират работа с връзки. "

Пред казуса за напускането на младежта от дълго време е изправен целият район и обстановката от дълго време е тревожна. Всяка година Сърбия бива напускана от сред 40 и 69 хиляди души, а в случай че се добави и негативният натурален приръст, Сърбия за една година остава без 100 000 поданици.

Тенденцията на тръгване е налице и в Северна Македония, а аргументите са същите като в други страни в района. Ивана Туфегджич, народен представител в Народното събрание на РСМ, счита, че младежите би трябвало най-сетне да намерят дума в процеса на решение на проблемите:

"Проблемът е, че в никакъв случай не сътворяваме механизми или не използваме механизмите, които имаме като страни, с цел да притеглим младежите към решаването на казуса. Защото те най-добре знаят какви политики са положителни за тях, по какъв начин да ги основат и по какъв начин да стигнат до решение. "

Време е да се вслушаме в концепциите на младежите и да им се помогне да вършат проекти да не отпътуват в чужбина, а да носят света в своите страни, споделиха на конференция в Сараево.



Истината за Брекзит и действителността в България

Euronews: Българите - с най-ниска минимална заплата в Европейски Съюз

В България: работят до пристъп, а едвам претърпяват

Защо избрах да се върна в България? Вижте три вдъхновяващи истории

До 2030 година половината българи ще живеят в шест града

"Сова Харис ": Не единствено младите към този момент обмислят да напущат

Защо в Литва не желаят чужденците

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Жанета Нейкова Източник: Балкани миграция
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР