Своя голям празник Ханука (Hanukkah, от иврит, חנוכה) евреите в

...
Своя голям празник Ханука (Hanukkah, от иврит, חנוכה) евреите в
Коментари Харесай

Днес във Варна: Тaнцово-музикалният спектакъл „Ханука“

Своя огромен празник Ханука (Hanukkah, от иврит, חנוכה) евреите в целия свят честват от 25-ия ден на еврейския месец кислев (ноември/декември) в продължение на осем дни. Според Григорианския календар, празникът през 2023 година стартира от залез слънце на 7 декември и продължава до нощта на 15 декември. Затова точно през днешния ден, 7 декември 2023, тъкмо в 19.40 часа, когато залязва слънцето, ще стартира и танцово-музикалният театър „ Ханука “ на Държавна опера Варна.

Премиерната продукция, отдадена на еврейския празник на чудото и светлината, сплотява напъните на балетните и оперните актьори, дружно с музикантите от оркестъра на оперния спектакъл, под диригентската палка на Петър Тулешков. Балетната прима Наталия Боброва слага „ Ханука “ с езика на актуалната хореография и с почит към стародавните танцови обичаи. Древният еврейски танц, считан за талантлив с магическа мощ, предназначен да показва насладата на общността, в миналото е бил в центъра на религиозните церемонии и обреди, с цел да се трансформира с годините в знаков съставен елемент на еврейското културно завещание.

Във варненския театър ще бъдат изпълнени известни и не толкоз известни еврейски песни и танци, измежду които са обичаният танц „ Хава Нагила “ (нека да се радваме, от иврит) и обичайна клезмерска танцувална мелодия „ Седем и четиридесет “. И защото Ханука, сходно на християнската Коледа, е фамилен празник, спектакълът вкарва фена в приповдигнатата атмосфера на един елементарен дом, в който хората са щастливи дружно. Постоянният контакт сред оркестрантите и артистите, ситуирани на една и съща сцена, ускорява това усещане за съобщност.

Всички пеят, танцуват и се радват на празника, символизиращ чудото, случило се през II в. прочие Хр. в поробената Юдея. Тогава евреите, обединени от смелите братя Макавеи (макавеите), събрали войска, която въпреки и малобройна, съумяла да надделее над врага и да освободи родината. Това било първото знамение, за което споделя преданието от това далечно време. Второто знамение се случило, когато евреите си възвърнали своята светая светих, Йерусалимския храм. За неволя, ритуалното масло за повторното освещаване на храма се оказало незадоволително. То щяло да поддържа свещения огън единствено един ден, а за освещаването на новото масло на равините били нужни осем дни. И Творецът сътворил знамение - пламъкът горял осем дни и отначало осветил за нов нравствен живот Йерусалимския храм. Оттогава се знае еврейската мъдрост „ Малко светлина е задоволителна, с цел да разсее огромната мрачевина “, а запалването на свещите остава и до през днешния ден безвъзвратен централен обред на Ханука.

За Ханука се употребява тържественият свещник Ханукия с девет свещи, за разлика от нормалния седемсвещник менора. Традицията повелява свещите на Ханука да се палят единствено от централната свещ, като на първия ден от празника се възпламенява единствено една свещ, на втория ден се възпламеняват две свещи и по този начин до последния осми ден, когато се възпламеняват всички свещи. Ханукията, сложена наложително на прозореца на къщата, въплъщава светлината, която евреите си предават един на различен, с цел да я дарят и на всички хора по света, без значение от тяхното изповедание. Това обръщение за религия в положителното и обединяване в името на мира е залегнало и в замисъла на новата режисура на Държавна опера Варна „ Ханука “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР