Свободното движение на хората в Европейския съюз става все по-актуална

...
Свободното движение на хората в Европейския съюз става все по-актуална
Коментари Харесай

АЕГ- Бургас е домакин по проект за свободно движение на хора в ЕС

Свободното придвижване на хората в Европейския съюз става все по-актуална тематика в последните години, а следващата бежанска рецесия повдигна доста въпроси. Именно на тях се пробват да отговорят участниците в плана “FROM EURODIVISION TO EUROVISION – FETE “, домакинстван от АЕГ " Гео Милев “- Бургас тази седмица.Ученици от Испания и Финландия гостуват край морето, с цел да дискутират, дружно със своите български сътрудници, образа на модерна Европа и обществената интеграция, бежанската рецесия и имиграцията.

В рамките на плана участниците от Испания, Финландия, Полша, Италия и България показват своите обичаи и просвета и по какъв начин те се видоизменят във времето, учат политическото устройство и миграционната политика благодарение на локалните управляващи и неправителствени организации. В България участниците ще посетят Приморско, Бегликташ, Созопол, Несебър и несъмнено, една от локалните гордости- тракийското светилище и в следствие римски терми Акве Калиде. Организирани са срещи с локалната власт, както и с гранична полиция, с цел да дискутират настоящата обстановка с бежанците у нас. Домакините от АЕГ " Гео Милев “ са подготвили и игра " Опознай града “, в която са присъединили всички забележителности, с които градът ни се гордее. Домакинството в Бургас е последното за плана, като до този миг участниците са провели срещи в  Лапенранта (Финландия), Казерта (Италия),  Рибник (Полша) и Беналмадена (Испания)

Проектът FETE e по стратегия Еразъм+ Ключова активност 2: Сътрудничество за нововъведения и продан на положителни практики и основен миг от него е свободното придвижване на хората в границите на Европейския съюз. Неговата последна цел е правене на документално предложение от учениците по какъв начин да бъдат решени проблеми като миграцията и обществената интеграция на имигранти и по какъв начин да наподобява пазарът на труда в модерна Европа. То ще бъде показано през май в Европарламента в Брюксел, където участниците в плана ще го връчат на евродепутата Ева Майдел.

" Винаги съм казвала, че учебното заведение би трябвало да приготвя за живота, да отваря към света, да носи добавена стойност с прекарвания и страсти. Наред с чистата просвета, при нас обучителният развой върви по този метод, като  една от аргументите за това е присъединяване ни в доста планове по стратегия Еразъм+. Горда съм, че съумяваме да печелим планове, които да дават тази спомагателна стойност на възпитаниците ни. Те пък от своя страна влагат в действителност доста труд и възторг, с цел да бъдем на равнището и даже над равнището на сътрудниците ни от другите европейски страни. “ споделя шефът на гимназията Жаклин Мутафян- Нейчева.

Към момента АЕГ " Гео Милев “ работи по общо 4 плана. Един от тях- DYLeng project е ориентиран към учители, чиито предмети не са свързани с чуждоезиково образование и които имат усложнения в потреблението на британски език. Наскоро гимназията завоюва и два нови и извънредно забавни проекта- EcoPodcast и Follow me to Minecraft, с които ще усъвършенства образованието и връзката на британски език, употребявайки новаторски методологии и цифрови принадлежности.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР