Свободно носещите се в Черно море морски мини, за които

...
Свободно носещите се в Черно море морски мини, за които
Коментари Харесай

Украйна: Русия е пуснала нарочно мините в Черно море, завзети са от Крим през 2014 година

Свободно носещите се в Черно море морски мини, за които първо заяви съветското контразузнаване ФСБ, не са украински. Те са били завзети през 2014 година от Русия в Севастопол при анексирането на Крим. Сега се употребяват от Русия за дискредитиране на Украйна, прадеда Дневник.

Това съобщи Министерството на външните работи на Украйна. Ето какво се споделя в текста:

" Министерството на външните работи на Украйна показва, че от началото на огромната нападателна война против Украйна Руската федерация ускорява противозаконната активност на своите военноморски сили в Черно море.

Освен залавянето и унищожаването на цивилни кораби, бомбардирането на Украйна от морето, Русия е изобретила нов способ за пиратство, който е потреблението на морски мини като неконтролирани плаващи муниции. Такива носещи се на дрейф мини бяха открити на 26-28 март 2022 година край крайбрежията на Турция и Румъния.

Според резултатите от идентификацията е открито, че това са морски мини, които към началото на 2022 година не са регистрирани във Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна.

Тези мини бяха хванати от съветските въоръжени сили през 2014 година по време на военното навлизане и краткотрайната съветска окупация на украинския град Севастопол. Така Русия, употребявайки морски мини, хванати през 2014 година, съзнателно предизвика и дискредитира Украйна пред интернационалните сътрудници.

С сходни дейности държавата-агресор се стреми да прикрие своята противозаконна активност в Черно море, която опонира на правилата и нормите на интернационалното морско и филантропично право, както и да избегне отговорност за военни закононарушения и пиратство.

Министерството на външните работи на Украйна акцентира, че умишленото потребление от Русия на плаващи морски мини ги трансформира в де факто оръжия за безсистемно деяние, което заплашва на първо място цивилното мореплаване и човешкия живот в морето в цялата акватория на Черно и и Азовско море, само че също и Керченския и Проливите (Босфора и Дарданелите - бел.ред.).

Отговорността за потреблението на дрефуващи мини, както и за техните непредвидими последствия, се носи само от Руската федерация и нейния флот.

Украйна упорства за привличане на Русия към интернационална отговорност за противозаконни дейности в Черно море, военни закононарушения и по-специално потреблението на морски мини като оръжие за безсистемно деяние, което се популяризира неконтролируемо в Черно море.

Украйна уведоми за потреблението от Русия на свободно носещи се мини в Черно море Международната морска организация в сходство с нейните интернационалните отговорности, в това число по време на изключителна сесия на Съвета и Правния комитет на ММО, както и интернационалните сътрудници посредством Международната автоматизирана морска навигационна сигурност Система (NAVTEX). "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР