Свободата на волята на човека вероятно се явява само илюзия.

...
Свободата на волята на човека вероятно се явява само илюзия.
Коментари Харесай

Учени поставиха под въпрос свободата на волята

Свободата на волята на индивида евентуално се явява единствено заблуда. До този извод са стигнали Адам Беър и Пол Блум от Принстънския университет, разгласили изводите от своето проучване в сп. Psychological Science.

„ Изучихме вероятността, че един или различен избор се появява в подсъзнанието още преди той в действителност да бъде изработен “ пишат учените в анотацията към своята работа.

В своя блог на уеб страницата Scientific American Адам Беър разказва в детайли хода на проучването.

„ Вероятно сега, когато протича някакъв избор, нашият разсъдък пренаписва историята и ни заблуждава, карайки ни да си мислим, че този избор е изработен от нас през цялото време, въпреки че в действителност той е изработен към този момент откакто ние сме оценили неговите последици на подсъзнателно равнище “, изяснява ученият.

В рамките на своето проучване Беър и Блум поставяли хора пред екран, на който се появявали бели кръгове. Доброволецът трябвало да направи избор на един от тях. „ Правилният “ избор бил кръгът, който ставал червен. В някои случаи той толкоз бързо променял своя цвят, че човек по никакъв метод ме може да одобри това за осъзнато решение.

След това доброволците трябвало да отговорят какво точно са съумели да създадат: да изберат аления кръг, един от белите или просто не са съумели да създадат избор.

Според статистиката доброволците трябвало да изберат верния (червен) кръг към един път от пет опита. Но съдейки по техните отговори, верните решения от тяхна страна превишавали тази 20-процентова възможност, като в над 30% от случаите те като че ли отгатвали нужния кръг даже когато той се появявал доста бързо.

Изхождайки от това, Беър и Блум вършат следния извод: наподобява, в някои случаи доброволците осъзнавали събитията в неправилна поредност. Те си мислели, че изборът им е предшествал изменението на цвета, само че в действителност той бил изработен чак откакто кръгът променял своя цвят.

Учените означават, че в случай че кръгът ставал червен не прекомерно бързо, то доброволците правили верния избор не по-често, в сравнение с във въпросните 20 %. Това подхожда на статистическата възможност за техния избор. В този случай подсъзнанието към този момент не е могло да направи със съзнанието този трик и да „ надуши “ смяната на цвета, преди изборът в реалност да бъде изработен, отбелязва Беър.

„ Всичко това приказва, че ние систематично се заблуждаваме по отношение на това, по какъв начин вършим един или различен избор, даже когато на равнище вътрешен глас не се съмняваме в своя избор “, обобщава Беър.

От позиция на учените такава краткотрайна заблуда, разрастваща нашата убеденост в свободата на волята, въобще не е наложително да оказва отрицателно влияние на нашата душeвност и държание.

Но при някои хора – тези, при които задръжката, обвързвана с усещането на избора, продължава повече то четвърт секунда, илюзията може да отиде „ прекомерно надалеч “, написа Беър. Става дума за хора със болести от рода на шизофрения и биполярно разстройство.

„ Хората с такива болести могат да стартират да имат вяра, че са в положение да ръководят времето или че имат свръхестествени качества да предсказват държанието на другите хора. В рискови случаи те даже могат да възприемат себе си за богове “, заключава ученият.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР