Свищов. Кръгла маса на тема Проблеми и перспективи пред предприемачеството

...
Свищов. Кръгла маса на тема Проблеми и перспективи пред предприемачеството
Коментари Харесай

Велико Търново: В Стопанска академия в Свищов се проведе среща между местната власт, бизнеса, студенти и преподаватели за предприемачеството в туризма

Свищов. Кръгла маса на тематика „ Проблеми и вероятности пред предприемачеството в областта на туризма в България “ се организира в Стопанска академия, проведена по план с началник проф. доктор Марияна Божинова, учител към катедра „ Икономика и ръководство на туризма “ и зам.-ректор по образователна активност. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов “ . В кръглата маса участваха Росен Маринов – шеф на дирекция „ Култура и културно завещание “ при община Свищов, Севдалина Камбурова – дирекция „ Управление на собствеността и икономически действия “, Стефан Проданов от „ Съвет по туризъм “ – Свищов, представители на бизнеса в областта на хотелиерството, ресторантьорството и туроператорски компании, студенти от компетентност „ Икономика на туризма “ от всички курсове.
Във връзка с тематиката на кръглата маса, проф. Божинова акцентира, че предприемаческата интензивност намира поле за развиване във всички сфери и браншове на стопанската система, като с особена значимост е туристическия бранш. „ Делът на туризма в Брутният вътрешен продукт и смисъла му непрестанно порастват и той е един от главните мотори на икономическото развиване на България “, сподели проф. Божинова. Тя разясни, че главната цел на плановия екип е на основата на емпирично проучване положението на предприемачеството в областта на туризма в страната ни, да се очертаят съществуващите проблеми и вероятните вероятности за развиване на предприемаческия туристически бизнес, допринасящи за одобряване на България като туристическа дестинация с голям брой естествени и антропогенни дадености, подобаващи за развиване на разнообразни типове туризъм.
Приветствие към поректния екип и към участниците във форума сервира зам.-ректорът по научноизследователска и планова активност, доцент доктор Тодор Кръстевич. Той акцентира значимостта на конгрес, който дава опция да се показват отзиви и оценки на хората, които систематично учат проблемите на туризма, представителите на туристическия бизнес и представителите на локалната власт, които систематично контролират процеси в областта на туристическия бизнес в една дребна и нетипично туристическа община.
В рамките на плана е извършено анкетно изследване измежду бизнесмени, реализиращи дребен туристически бизнес в общините Приморско, Велинград и Велико Търново, които са известни туристически дестинации, разполагащи с разнообразни естествени и антропогенни запаси за развиване на туризъм. Резултатите от направените изследвания бяха показани на кръглата маса от ас. доктор Любомира Тодорова и ас. доктор Павлин Павлов – преподаватели към катедра „ Икономика и ръководство на туризма “, и Василиса Вълкова – докторант към катедрата и притежател на туроператорска компания от В. Търново. Основната изследователска теза, която опазиха членовете на плановия екип е, че повишението на предприемаческата интензивност в областта на туризма в България е от значително значение за стабилизирането и устойчивото развиване на туристическия пазар, което предлага дълготрайни изгоди за всички заинтригувани страни – бизнесмените, страната, туристите и локалните общности.
Представителите на туристическия отрасъл в община Свищов споделиха свои проблеми и провокации, които стоят пред развиването на техния бизнес. Коментирана беше и самодейността на министерствата на земеделието и туризма „ Сподели България “, въз основа на която нова онлайн платформа ще популяризира страната ни пред чужденците и ще притегля туристи с 12 дестинации за винен и кулинарен туризъм. Една от дестинациите – „ Мизия “, включва и община Свищов, което участниците в кръглата маса разясниха като ново предизвикателство и опция за хотелиери, ресторантьори и туроператори от свищовския район. Участващите бизнесмени споделиха, че тази среща е била извънредно потребна за тях и предложиха форумът да стане обичаен. Активно в полемиките участваха и присъстващите студенти от компетентност „ Икономика на туризма “, които споделиха хрумвания и насочиха оферти за обогатяване на туристическия артикул в община Свищов.
Значимостта на кръглата маса, проведена от най-младата катедра в Стопанска академия, бе подчертана и в получените приветствени адреси от други катедри. Сред отправените пожелания към катедрения състав е да продължат да работят с упоритост и поредност за основаване на условия за стабилно развиване на туризма, за доразвитие на инфраструктурата и повишение на заетостта, както в района, по този начин и в България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР