Свиневъдите в България настояват за спешна работна среща с премиера

...
Свиневъдите в България настояват за спешна работна среща с премиера
Коментари Харесай

Свиневъдите искат спешна среща с премиера и земеделския министър

Свиневъдите в България упорстват за незабавна работна среща с премиера и със земеделския министър.

Тежката икономическа обстановка в бранша, подбудена от Covid пандемията и от Африканската чума по свинете, изисква наложителна интервенция от страната, в противоположен случай се чакат всеобщи банкрути, предизвестяват от сектора.

През последните две години чумата по свинете нанесе тежък удар по сектора и докара до избиването на стотици хиляди животни.

„ 25 % от българското свиневъдство беше заличено “, сподели Димитър Михайлов от асоциацията на свиневъдите в България.

Притеснителното е, че след няколко месеца мъртвило през последната седмица чумата се завърна. Едно от огнищата е в нелегално частно стопанство.

Михайлов недоумява за какво към момента има такива.

„ Може да зададете тези въпроси на БАБХ, които правят този надзор “.

Всяка от огромните свинеферми още не са получили дължимите компенсации от предходната вълна на чумата. Заедно с това се подвигат цените на фуражите и свиневъдите работят на загуба.

„ И то сериозна загуба. По пресмятане на нашата асоциация се чакат загуби сред 70 и 100 милиона лв. до края на годината в случай че продължава по този метод “.

Това ще докара до банкрути в сектора и ще понижи още повече шанса на потребителите да употребяват българско свинско месо, което и сега е под 10 % от пазара, споделят специалистите.

 

Снимка: БГНЕС

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР