Свиневъдите от няколко общини в областите Пловдив и Пазарджик са

...
Свиневъдите от няколко общини в областите Пловдив и Пазарджик са
Коментари Харесай

Отрязаха свиневъдите от Пловдив и Пазарджик от европейския п...

Свиневъдите от няколко общини в областите Пловдив и Пазарджик са лишени от опцията за свободна търговия в Европейски Съюз. В област Пловдив възбраната важи за общините Хисаря, Съединение, " Марица ", " Родопи " и Пловдив, а от област Пазарджик ощетени са общините Пазарджик, Панагюрище, Лесичево, Септември и Стрелча.

Причина за възбраната за достъп до европейския пазар са установените огнища на болестта африканска чума по свинете (АСЧ) и тази година както в индустриални ферми, по този начин и в вид „ заден двор “. Огнища бяха открити през август в индустриална и фамилна плантация в пазарджишките села Априлци и Сбор, през месец септември в вид " заден двор " - в Съединение, а през ноември - в промишлена плантация в Радиново.

През 2019 година АЧС пламна в цялата страна и провокира огромни загуби за сектора. Пандемията последователно се овладя при питомните прасета, до момента в който при дивите не предстои на надзор. Справка в БАБХ демонстрира, че от началото на 2021 година всеки месец има по няколко случая на африканска чума по диви свине, които са в обсега на държавните горски и ловни стопанства в цялата страна. Освен в Пловдивско и Пазарджишко, през лятото пострада и обект за развъждане на автохтонната порода с античен генезис - " Източнобалканска свиня ", в с. Господиново, област Варна. Морската ни столица обаче е отвън забранителния лист за търговия с свине в Европейски Съюз, защото източнобалканската свиня се отглежда главно за предпазване на породата.

Преди дни от БАБХ оповестиха, че страната ни е оповестена за свободна от другата чума по свинете - класическата. Вече не сме част от листата на страни, за които се ползват избрани ограничаващи ограничения, в това число забрани за придвижване на живи прасета, по отношение на заболяването класическа чума по свинете. Страната ни бе извадена от ограничаващите зони посредством Регламент за осъществяване (ЕС) 2021/2158 на Комисията от 6 декември 2021 година, оповестен в формален вестник на Европейски Съюз. Преди това Европейска комисия поетапно разхлабваше ограниченията против африканската чума в огромните свинекомплекси, а възбраната за експорт падна напролет за 20 общини от 9 области, където се намират най-големите свинекомплекси в страната. Рестрикцията остана само за областите Пловдив и Пазарджик.

Това не е първата възбрана за експорт на българско свинско за Европейски Съюз. През 2016 година падна 10-годишната преграда, която Европейската комисия спусна пред България за износ на територията на Общността, след това за вътреобщностна търговия с живи прасета и с артикули от прасета, които не са претърпели термична преправка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР