Свидетели сме на зачестили пътни инциденти с кортежа на президента

...
Свидетели сме на зачестили пътни инциденти с кортежа на президента
Коментари Харесай

Александър Ненков: Опира до морал - ходене до магазин не изисква каране в насрещното

Свидетели сме на зачестили пътни произшествия с кортежа на президента и неговата брачна половинка. Коментар на депутата Александър Ненков от ГЕРБ.

- Аз съм изцяло уверен, че в една правова страна законите би трябвало да се съблюдават от всички. Да, НСО са със специфичен режим на придвижване, само че според мен единствено когато съответната личност се постанова да бъде бързо съпроводена, когато има детайл на неотложност. Включително тук влиза и КАТ. Прави ми усещане, че от време на време без да има специфичен режим, нарушават разпоредбите. Лично мен това постоянно доста ме е дразнело. Без рискова обстановка и специфичен режим, те би трябвало да съблюдават законите.

Още повече – с цел да не се стига до по-тежки произшествия?

- То ламарината е най-малкият проблем. Факт е, че може да се стигне до доста по-сериозен случай, при който да пострадат хора – както цивилни, по този начин и чиновници на НСО. Последните в действителност рискуват живота си всеки ден в обстановките, когато защищават една ВИП личност. Те би трябвало да са подготвени всеки един ден, по 24 часа, за една такава рискова обстановка. Вярвам, че когато няма такава неотложност, когато няма рискова обстановка е хубаво да съблюдават разпоредбите за придвижване по пътищата. Всички желаеме да живеем в страна с правила, които се съблюдават.

Т.е. да карат, а не да пилотират тези коли?

- Не би трябвало да се прекалява. Когато една кола е в неотложност и със специфичен режим, може да си разрешава да кара в насрещното. Но особено обстановката за придвижване в насрещното от оня ден с президентшата... При състояние, че отива в някакъв магазин – извинявайте! Това е безусловно виновност на самата личност, тъй като тя може да каже на чиновниците на НСО, че няма незабавна работа, че не бърза. А вместо да заобиколят, те минават в насрещното. Няма по какъв начин да се съглася, че тук има някаква рискова обстановка, която постанова самите чиновници да подхващат тези дейности. Естествено, че самите ВИП-персони не дефинират метода на работа на чиновници, само че аз съм уверен, че в случай че самата госпожа не бе помолила и не е изразила предпочитание бързо да се стигне до някъде, чиновниците на НСО са щели да минат по естествения ред.

Може би президентската двойка би трябвало да преценява живота си с всекидневието на софиянци.

- Ами не може отиването в един магазин да бъде хипотеза да се мине в насрещното. Абсолютно тук въпроса опира до морал. Всяка една ВИП личност може да съобрази графика със дилемите си. Вчера приказвах с господин Главчев, който беше ръководител на Народно събрание и той показа, че постоянно е казвал на чиновниците на НСО да стопират на пешеходна пътека, да стопират на светофари. Ако не се постанова нещо свръх рисково – да се съблюдават разпоредбите. Вярвам, че всеки един жител почита работата на НСО, само че е допустимо самите ВИП-персони в тези коли да имат малко по-висок предел на морал и да не слагат останалите жители в риск.

Интервю на Моника Гаджанова, tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР