Свидетели сме на безпрецедентно социално недоволство, предизвикано от разпространението на

...
Свидетели сме на безпрецедентно социално недоволство, предизвикано от разпространението на
Коментари Харесай

Мая Манолова: Държавата се провали в борбата срещу африканската чума

Свидетели сме на невиждано обществено неодобрение, провокирано от разпространяването на африканската чума по свинете. Това написа в профила си във ''Фейсбук'' омбудсманът на Република България Мая Манолова.

,,Като омбудсман бях призована от няколко места да се намеся в отбрана на дребните притежатели. Наистина чаках, че страната ще си свърши работата, макар „ проспания проблем “, само че вместо това, напрежението ескалира с всеки минал ден, поради несъответстващата реакция на институциите. В същото време разпространяването на болестта не стопира, нараства лавинообразно, казусът от Северна България се придвижи в Южна, а от през вчерашния ден имаме регистриран първи случай на болестта и в Югозападна България. Недоумявам, толкоз ли е мъчно да се разбере, че хилядите стопани, които отглеждат прасета в тъй наречените ''заден двор'', го вършат не за наслаждение, а с цел да оцеляват. Това е обичаен занаят и когато се протяга ръка върху него, хората с съображение се усещат застрашени и подготвени да отстояват правата си. Недоволството им нараства поради безхаберието на страната. Въпреки разясненията и обещанията за справяне с рецесията, жителите нямат доверие в институциите, съмняват се в нуждата от крутите ограничения, усещат се като изкупителна жертва и заплащат жестока цена'', написа още Манолова.

,,Вместо бърза реакция и умни решения, трайното усещане е, че се абдикира от битката с чумата и се трансферира напълно отговорността върху притежателите, нареждайки им сами да унищожат животните си. В същото време няма посочени места къде да бъдат заровени остатъците, което крие заплаха от съществени екологични вреди. Като омбудсман, предназначен да пази интереса на жителите, ще упорствам не просто да бъдат обеззаразени дворовете на потърпевшите стопани, а хората да бъдат заслужено обезщетени и обезщетени за всяко убито животно и то със сума, задоволителна, с цел да възстановят поминъка си, добави омбудсманът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР