Световното събитие с българско участие ще прикове вниманието на публиката

...
Световното събитие с българско участие ще прикове вниманието на публиката
Коментари Харесай

Опаковането на Триумфалната арка: Ексклузивно интервю с пременника на Кристо Явашев

Световното събитие с българско присъединяване ще прикове вниманието на публиката в идващите 14 дни – фантазията на българския създател Кристо и брачната половинка му Жан-Клод за пакетиране на Триумфалната арка е реалност.

„ Постоянно се усеща отсъствието на Кристо. Много ме питат кои са най-големите трудности за плана. Аз постоянно давам отговор, че първото огромно затруднение е, че въпреки всичко Триумфалната арка е народен паметник и би трябвало доста да се внимава като се работи, с всичките неща… И то не е единствено народен паметник, а е нациаоналният паметник. Това е първото комплицирано нещо. Второто е, че терасата за публиката постоянно остава отворена за публиката. Не сме я затваряли “, сподели шефът на плана за пакетирането Владимир Явашев пред кореспондента на bTV в Париж Десислава Минчева.

Той споделя, че най-голямото затруднение пред плана е, че самият Кристо не е там.

През 1995 година когато Кристо опакова Райхстагът, канцлерът на Германия Хелмут Кол отхвърля да се появи на откриването. Комуникацията с френските управляващи обаче е изцяло друга, защото планът е утвърден персонално от президента Еманюел Макрон.

„ Процесът беше малко по-дълъг и комплициран. Всъщност, истинската концепция за Арката е от 1961 година. След като бяга от България, Христо е живял в Париж сред 1958 и 1964та година, а от 1961 година той има доста хрумвания за паметници, здания, монументи. И една от тези хрумвания е Триумфалната арка. Тя не е била препоръчана на никого тази концепция. Просто е останала някъде с един фотомонтаж, който той е направил “, изяснява Владимир Явашев.

През 2017 година Франция предлага на Кристо да направи някаква акция с музея или към музея Жорж Помпиду в Париж. Намесва се персонално шефът. „ Христо сподели не. Единственото нещо, което аз желая да направя, е Арката в Париж. И те тогава предложиха концепцията на Филип Балавал, който е президентът на Центъра за национални паметници. Той доста я хареса. Той я предложи на Макрон. И Макрон я хареса като концепцията и по този начин се случи всичко “, спомня си Явашев.

„ От 1961 година са се трансформирали доста неща. Той е единствено като идея, изобщо не е изчистено нищо. Даже има един фотомонтаж, в който Христо е снимал един от неговите пакети и е изработен като фотомонтаж върху Арката. Така нито пропорциите са същите, няма нищо общо като визия. Освен, че Арката е опакована. Но образно е доста по-различно. После от 80-те години прави един колаж, който е доста подобен. Само цветът е малко по-различен. Христо по принцип първоначално, преди да му се кристализира концепцията, платът постоянно е по-неутрален и след това към този момент с плана идва каквъв цвят ще е и така нататък И първите картини на „ Чадърите “ са доста по-прости и шаблонизирани, както и на „ Бягащата ограда “, както и на „ Вратите “ в „ Сентръл парк “, изяснява Явашев.

Триумфалната арка в Париж трябваше да бъде опакована напролет на 2020 година. Кристо още е жив. Франция към този момент е дала зелена светлина за плана. Изведнъж всичко стопира, само че не поради COVID-19, а заради… птица.

На това място тъкмо през месец май гнезди един сокол. Именно поради това планът е отсрочен за септември.

Снимка: Reuters

„ Всъщност, този сокол доста ни избави. Защото това беше времето, когато всичко беше напълно заключено. А бяхме съвсем подготвени преди този момент. Така че, соколът се оказа от огромна помощ за нас. Има една организация орнитолози, която се занимава с птиците в Париж и във Франция по принцип. И те са изгубили доста от този вид соколи при пожара на Нотр Дам и имаше доста сензитивност към това. Но ние във всичките планове, които Христо и Жан-Клод имат, има постоянно нещо, което би трябвало да изчистено с птиците “, споделя Явашев.

Появява се ново предизвикателство. Точно под Арката се намира гробът на незнайния войник. Немислимо е той да не бъде недосегаем. Немислимо е също да не се съблюдава специфичен всекидневен обред пред него. Всяка вечер работата по Триумфалната арка стопира, с цел да бъде разпален безконечният огън.

„ Това е почитание към починалите бойци, то е напълно друго нещо. Това е съгласно организацията, която се грижи за безконечния огън. Между 17 и 19 спирахме да работим, до момента в който те си вършат церемонията. Все още го вършим по този начин и ще продължи по време на плана “, изяснява ръководителят на плана.

Откриването на опакованата Триумфална арка мина без слова и церемонии, само че към един милион души ще могат да получат парче от плата, с който е опакована.

През 1985 година Кристо и брачната половинка му Жан-Клод въодушевява Париж с пакетирането на най-стария мост над Сена – „ Понт Ньоф “. Наричат го лиричен жест.

Френските управляващи на драго сърце описват с каква лекост са приели пакетирането на Триумфалната арка. „ Когато пристигнаха да ни показват плана, незабавно разбрах, че би трябвало да го осъществяваме. Знаех, че ще ни изненада, ще ни възвиси “, споделя кметът на Париж Ан Идалго.

Преди Кристо да почине той е разискал с Владо Явашев реализацията на още един план – пирамидата в Абу Даби. След този план обаче други няма да има.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР