Световното първенство по футбол за жени през 2023 г., което

...
Световното първенство по футбол за жени през 2023 г., което
Коментари Харесай

Момичетата, заради които гледаме Световното по футбол за жени

Световното състезание по футбол за дами през 2023 година, което показва най-хубавите играчи в света, ни дава опция да се насладим на забавни мачове в Австралия и Нова Зеландия. Турнирът е много зрелищно събитие досега - с обилие от шокови обстановки в груповите етапи.

Италия, Бразилия, Ямайка, Нигерия и Съединени американски щати да вземем за пример отпаднаха преди четвъртфиналите, което изненада мнозина, по тази причина взехме решение, че е добра концепция да представим някои от най-хубавите футболистки от осемте тима от четвъртфиналите, въпреки че Нидерландия и Япония към този момент отпаднаха.

Какво прави този шампионат толкоз специфичен? Основно това е развиването, което следим в женския футбол през последните четири години. И вместо всички най-хубави играчи в света да идват от няколко топ тима, спортът е по-конкурентен от когато и да било и това е явно в изданието на Световното за 2023 година, както означават и от ESPN. 

Аитана Бонмати
Държава: Испания Възраст: 25 Клуб: Барселона Позиция: Централен халф
В отсъствието на Алексия Путелас, която прекара огромна част от миналата година отвън стадиона заради травма, Айтана Бонмати завоюва аплодисментите през миналия сезон, защото Барселона завоюва Шампионската лига за повторно в историята си.

Бонмати беше оповестена за най-хубав състезател на шампионата от УЕФА и изигра основна роля, като означи втория гол при противоположната победа против Волфсбург на финала. Пред ESPN Аитана споделя, че се усеща по-комфортно да играе по-напред, където може да въздейства по-добре на играта и да способства с голове и асистенции.

По отношение на нейния жанр, тя е може би най-хубавото показване в женската игра на типичния полузащитник, който свързваме с сполучливите тимове на Барса и Испания: страхотна техника, прелестно допиране и дарба да играе в тесни пространства. 

Даниел ван де Донк
Държава: Нидерландия Възраст: 31 Клуб: Олимпик Лион Позиция: Централен полузащитник
Интересен полузащитник, който се любува да побеждава съперника си, Даниел ван де Донк не би трябвало да е ново име за тези, които наблюдават женската игра. Но кариерата й е изключително сполучлива след завръщането й от дълготраен проблем с глезена, който приключи с скъсване на сухожилие на пищяла.

Въпреки че има припокриване в уменията на Ван де Донк и някои от нейните холандски съотборници, като нападателката Лике Мартенс и полузащитничката Виктория Пелова, Ван де Донк е футболистката, която влиза в шампионата в най-хубава форма от целия тим. Ключова фигура за нидерландците това лято и макар загубата от Испания, Ван де Донк завоюва нови почитатели с невероятната си игра.

Юи Хасегава
Държава: Япония Възраст: 26 Клуб: Манчестър Сити Позиция: Централен атакуващ полузащитник
Като втория футболист с най-вече мачове в тима на Япония след капитана деец Саки Кумагай, нападателят Юи Хасегава се изправи пред тежката задача да се издигне и да бъде основният състезател в сърцето на японската полузащита.

Хасегава пое повече лидерски отговорности, оказа помощ на тима си в груповата фаза и на по-младите членове на тима да се ориентират в първия си шампионат. Въпреки това Япония не съумя да победи Швеция и отпадна на четвъртфиналите.

Фридолина Ролфо
Държава: Швеция Възраст: 29 Клуб: Барселона Позиция: Ляво крило
Гледката на Фридолина Ролфо, атакуваща лявото крило със мощ, скорост и директност, е постоянно срещана в Барселона, където шведският национал беше трансфорат от ляво крило в ляв бранител. Тя е и една от основните фигури в атаката на Швеция това лято.

Ели Карпентър
Държава: Австралия Възраст: 23 Клуб: Олимпик Лион Позиция: Десен защитник
Ели Карпентър е една от дребното играчи, които влизат в това Световно състезание, откакто сполучливо се завърнаха след сериозна контузия. Нейното завръщане е от огромно значение за Австралия, изключително откакто съобщи, че се усеща по-здрава и по-силна, в сравнение с преди травмата си в коляното. Влиянието на Карпентър в нахлуване и защита е основно за страната ѝ. 

Уенди Ренар
Държава: Франция Възраст: 33 Клуб: Олимпик Лион Позиция: Централен защитник
Френският капитан навърши 33 години в деня, в който стартира Световното състезание, което се оказа и добра прокоба, защото тя играе на третото си и евентуално последно Световно състезание. Централният бранител на Лион има фантастична кариера на клубно равнище (осем трофея от Шампионската лига, 16 трофеи на Франция и девет Купи на Франция), само че с Женския народен тим по футбол на Франция няма триумфи.

Ренар, макар целия си гений и обещания, в никакъв случай не е стигала до четвъртфиналите на Световно състезание и в никакъв случай не е печелила медали на по-малките олимпийски шампионати.

Още един път това лято Уенди Ренар е водач на Франция в тим, където нейният опит и височина са скъпи. С нейната добра игра и експертното си предугаждане, тя е един от най-ценните играчи в света и един от най-страховитите централни бранители. 

Кийра Уолш
Държава: Англия Възраст: 26 Клуб: Барселона Позиция: Дефанзивен полузащитник
Англия е опустошена от травми на основни играчи, които трябваше да вземат участие в Световното състезание, като капитанът Лиа Уилямсън, плеймейкърът Фран Кърби и нападателят Бет Мийд са изключени от шампионата заради съществени пострадвания в коляното. Но до момента в който отсъствието на двете победителки от Евро 2022 е сериозен удар за треньорката Сарина Вигман, единственият състезател, който Лъвиците в действителност не можеха да си разрешат да изгубят, беше Кийра Уолш и за благополучие тя е водеща фигура на шампионата.

Халфът на Барселона е заварката, която държи британската страна дружно. Уолш е на върха на кариерата си и нейното ужасно равнище е от решаващо значение за Англия.

Линда Кайседо
Държава: Колумбия Възраст: 18 Клуб: Реал Мадрид Позиция: Нападател
Отправяйки се към своето четвърто Световно състезание за 16 месеца след Световното състезание за дами до 17 години през март 2022 година и шампионата до 20 години пет месеца по-късно, атакуващата сензация Линда Кайседо е измежду гениите на Колумбия, за които се приказва най-вече.

Тя се реалокира в Реал Мадрид по-рано тази година, като голмайсторът е основен за съживяването старшия тим на Колумбия. С натъртено око и прецизен крайник тийнейджърката играе със свободата, която възрастта й разрешава. Попаднала в интригуващата група с Мароко и Южна Корея, както и с любимеца Германия, Кайседо към този момент съумя да блесне и оказа помощ на Колумбия да продължи напред.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР