Световното първенство по футбол е достигнало своята кулминация - финалният

...
Световното първенство по футбол е достигнало своята кулминация - финалният
Коментари Харесай

Що е расизъм и има ли той почва у нас?

Световното състезание по футбол е достигнало своята кулминационна точка - финалният мач сред тимовете на Франция и Хърватия. Милиони българи гледат този " мач на мачовете ", който се случва един път на 4 години. Мнозинството от тях поддържа Хърватия, само че значително нашенци викат за Франция. Мачът свършва, французите печелят и стават международни първенци. Българските футболни почитатели пък са се разделили на 4 елементи - първите ликуват дружно с победителите; вторите съжаляват, само че кавалерски поздравяват първите; третите укоряват съдията, че е " подпрял " френския тим в два решителни момента; четвъртите пък се отдават на остроумия по отношение на произхода на болшинството френски футболисти, внушавайки, че Франция е повече африкански, в сравнение с европейски тим (17 от 23-ма френски национали имат африкански корени).

Няколко часа по-късно във фейсбук се появяват статуси на отвращение. Българите били расисти, тъй като симпатизирали на тим, формиран единствено от бели играчи (Хърватия), а също така изтъквали преобладаващо " небелия " състав на френския тим. Имат ли обаче тези хора учредения да упрекват сънародниците си в расизъм?

Тук е мястото да бъдат сложени два въпроса: Расизъм ли е да подкрепяш белите, изключително когато ти самият си бял?

Расизъм ли е да изпитваш носталгия по оня френски народен тим от средата на 80-те години, когато в него имаше единствено двама чернокожи футболисти (Тигана и Туре), като вторият нормално бе запаса?

Ако на най-малко един от двата въпроса сте дали отговор позитивно, то " повредата е във Вашия тв приемник ".

В Уикипедия написа, че " расизмът е фатализъм, учреден на вярата, че съществуват човешки раси, които да имат физиологични особености и блестящо изразени характерности, които да предопределят тяхната просвета и качества ". Според дефиницията на Организация на обединените нации пък, расизмът е " расова дискриминация по отношение на персони, публични групи, елементи от популацията или групи хора, политика на гонене, унижение, оскверняване, принуждение, подстрекателство към омраза и ненавист, разпространение на опорочаващи сведения и нанасяне на вреди съгласно цвета на кожата, етническата, религиозната или националната принадлежност ".

Тоест, расизъм е (да искаш) налагане на привилегии или дискриминация по отношение на други хора въз основа на цвета на кожата им. Личните желания или благосклонности не са демонстрация на расизъм, даже когато изборът е сред представители на разнообразни раси.

Дензъл Уошингтън, тъмнокож холивудски артист, отхвърля да се снима в интимни подиуми с бели актриси. Така е решил за себе си, по този начин постъпва, освен това с ясното схващане, че може да загуби някоя роля поради този собствен принцип. Само че в случай че футболната поддръжка за бели играчи е расизъм, би трябвало и това да е расизъм. Но не се вижда някой да се е възмутил обществено и да е оповестил Уошингтън за расист.

Изобщо, толкоз ли е необичайно, че болшинството българи избраха напълно белия тим на Хърватия пред доста по-цветния тим на Франция? Напротив.

Една част от българските почитатели направиха своя избор по чисто футболни претекстове, съгласно стила на игра на единия или на другия тим в досегашните мачове. На едни им хареса Франция, на други - Хърватия. Какъв расизъм има тук, какви пет лв.?

Други пък подкрепяха Франция по нефутболни, само че също изцяло естествени аргументи - благосклонност към самата страна, не толкоз към футболния тим. Франция има голям и неоспорим принос към човешката цивилизация в толкоз доста области, че няма смисъл да бъдат изброявани. Нормално е да има хора, които я харесват, изключително в случай че владеят нейния език и/или са живели в нея и са останали с хубави мемоари. Същото важи, прочее, и за други тимове (Англия, Германия и т.н.).

От друга страна, всеобщите благосклонности към Хърватия също имат своето разумно пояснение. Мнозина българи виждат много сходства сред двете страни - мащаби, дълга история под непозната власт (хърватите са били част първо от Унгарското кралство, след това от Хабсбургската империя, най-после от Югославия - кралска и комунистическа), езикова непосредственост, разположение в един и същи район на Европа (макар че самата Хърватия се възприема повече като централноевропейска, в сравнение с като балканска страна)... Някои българи с по-голям афинитет към историята пък отдават значение на общата битка на Вътрешна македонска революционна организация и хърватските " Усташи " против сръбската власт. Прибавяме и скорошното приемане на Хърватия в Европейски Съюз, съпоставено със статута на Франция освен като " остарял член на Евросъюза ", само че и на процедура като една от двете преобладаващи сили в него.

Но даже и изборът да е по породист симптом, това не значи расизъм. Напълно обикновено е да усещаш представителите на твоята раса като по-близки, спрямо хора от други раси. А в случай че хипотетично френският народен тим също бе напълно от бели, и все пак поддръжката бе повече за хърватите (поради гореизброените причини)? Пак ли щеше да има отвращение, единствено че не на расова, а на националистическо-регионалистка основа? Понеже тези, които обичат лековато да упрекват в расизъм, нормално считат и национализма за мръсна дума...

И изобщо, от кой момент африканският генезис се приема за нещо неприятно тъкмо от тези, които най-яростно (поне във виртуалния свят) се борят срещу расизма? Нали обособените раси и култури са равнопоставени? А след финалния мач даже се разбра, че Африка е извор на футболни гении... Когато влагаш отрицателен нюанс по отношение на дадена раса - да, това е расизъм. Но когато просто констатираш обстоятелства, няма по какъв начин да е расизъм.

Факт е, че 17 от 23 френски национали имат африкански корени. Факт е също, че тези футболисти, без значение от генезис и цвят на кожата, са родени и израснали във Франция и са артикул на френските футболни школи. Франция има цялостното право да ги употребява и в това няма нищо неправилно. Само че и почитателите имат право да не симпатизират на тим, който в огромна степен е изгубил европейската си еднаквост. Защото когато един се интегрира към 10, това е интеграция. Но когато 17 се интегрират към други шест, това към този момент не е интеграция, а претопяване (на другите шест, не на тези 17).

Крайно време е тези, които " на кило " упрекват другите в расизъм, фашизъм, нацизъм и прочие, най-малко да научат същинските избрания на понятията, с които замерват всеки, чието мнение не им подхожда. А в тази ситуация, слуховете за всеобщи расистки настроения в българското общество са мощно пресилени...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР