Световноизвестният учен Анча Баранова - доктор на биологическите науки, професор

...
Световноизвестният учен Анча Баранова - доктор на биологическите науки, професор
Коментари Харесай

Естественият подбор не може да бъде спрян

Световноизвестният академик Анча Баранова - лекар на биологическите науки, професор от Школата по систематична биология в Университета “Джордж Мейсън” споделя мнението си за развиването на пандемията от ковид.

“Докато хората са млади и имат имунитет, ще се оправят с ковид или с множеството имунизации, счита проф. Баранова. - Към старостта от ден на ден и повече заболявания ще се появяват и коронавирусът ще е една от тях. Затова междинната дълготрайност на живота ще понижава. Ние имаме нов естествен зложелател, който последователно ни " изяжда ", гризе ни”.

Хората, както и всички други живи организми на нашата планета, са подложени на натурален асортимент, изяснява проф. Анча Баранова, представена от уеб страницата Zdrave.to.

" Това е нужно, с цел да се поддържа популацията: в случай че нещо се трансформира във външната среда, то типовете ще търсят начини, с които да оцелее в новата среда и преди всичко ще се развъжда по подобен метод, че бъдещото потомство да придобие по-напредничави характерности, спрямо предходните генерации.

Например, по силата на естествения асортимент в процеса на тази селекция хората в градовете станаха оптимално устойчиви на стрес. Защото непрекъснато изменящите се дразнители в обкръжението им способстваха за това да оцеляват единствено тези ембриони, устойчиви на стрес ", изяснява тя.

„ Разликата е, че в този момент, във връзка с ковид, естественият асортимент ще се случва не на равнище ембрион, а във връзка с фертилността, т.е., способността към забременяване. Ако дамата всяка година боледува по два пъти от ковид и то с последици от прекараната зараза, някак си няма да ѝ е до размножаване. А тази, която не боледува от COVID-19, тъй като нейният генотип е резистентен към този вирус, плюс имунизацията - може да роди повече деца. И по този начин полека-лека, тихичко генотипът ще се измести, ще се придвижи, а популацията ще става все по-устойчива към ковид “, счита лекарят.

Защо някои хора се заразяват е ковид и боледуват, а други не?

" Едно време хората са се спасявали от „ враговете” както могат, като действително своя принос са имали и гените. Моята баба е родила преди време, при започване на 20 век, 11 деца. До пълноправие оживели шест, подобен е бил естественият асортимент. Явно гените на останалите са се оказали по-слабо приспособени към това да понесат инфекциите и другите болести. И след две-три генерации ние виждаме смяна, прогрес в популацията. Това не значи, че ще станем напълно нечувствителни към ковид.

Ако естественият асортимент се движи единствено по един симптом, то закрепнали срещу един „ враг”, ние отслабваме за други. Ще се научим да се направляваме с ковид, само че ще станем по-предразположени да вземем за пример, към херпесния вирус. Така е, в природата би трябвало да се поддържа салдото “, счита ученият.

„ Истината е, че няма по какъв начин да спрем естествения асортимент. Ние можем да понижим неговата успеваемост. Именно благодарение на имунизациите може да се намали въздействието на селекцията, да се промени посоката на естествения асортимент. И вместо селекция, реализирана от вируса, ще има селекция, реализирана от поносимостта към имунизацията “, обобщава експертът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР