Световноизвестният американски писател Джон Гришам използва излизането на новата си

...
Световноизвестният американски писател Джон Гришам използва излизането на новата си
Коментари Харесай

Коментар на Джон Гришам за кирилицата взриви мрежата!

Световноизвестният американски публицист Джон Гришам употребява излизането на новата си книга на български като мотив, с цел да опише малко повече на своите почитатели за България и кирилицата. Изказването му провокира вълна от мнения в обществените мрежи. Новата книга на един от най-четените модерни създатели ще излезе в България през юли. Писателят обаче сподели в задатък няколко думи за страната ни на страницата си във фейсбук.
„ България граничи с Румъния на север, Гърция и Турция на юг, Сърбия и Македония на запад. Това е тяхната корица на CAMINO ISLAND. Мисля, че заглавието е най-отгоре на корицата и „ остров “ значи „ island “. Това е кирилицата, открита от двама монаси, Кирил и неговият брат Методий през IX век. Очевидно, Методий не е получил самопризнание за заслугата си. “



Изказването провокира остра дискусия. Българи, македонци и гърци се надпреварваха да обяснят на писателя какъв е произходът на светите братя Кирил и Методий и чия в действителност е заслугата за основаването на писмеността, съобщи Българска национална телевизия.

Потребителят Владо Димовски написа: „ Обичам книгите ви, само че монасите са били македонци, не българи “. Отговарят му десетки наши сънародници, като множеството от тях акцентират, че през 9-ти век не е имало страна Македония и че районът е бил част от Българското царство.

Сърбинът Далибор Делич изяснява, че произходът на светите братя не е до дъно открит, тъй като може да е славянски или византийски, или и двете. Делич акцентира, че на Балканите има спор за техния генезис и показва част от причините, да вземем за пример че светите братя са родени в Солун, днешна Гърция, а Методий става духовник в малайзийската част на планината Олимп, през днешния ден в Северозападна Турция.

Доротея Стратева разяснява, че Кирил и Методий в действителност не са основатели на кирилицата, а на глаголицата. Кирилицата е основана в Преслав, тогавашната българска столица, от техни възпитаници и е наречена по този начин в чест на Кирил, разяснява Стратева и демонстрира илюстрация на глаголицата.

Повечето български консуматори благодарят на Джон Гришам за вниманието и го канят в България, където съгласно тях може да откри доста източници на ентусиазъм – от богатата ни история и просвета, през удивителните ни естествени явления и кръстопътно географско състояние.

Иначе новата книга на американския създател няма нищо общо с делото на светите братя и изобщо с Балканите. Гришам показва занимателен роман за черния пазар на скъпи книги и ръкописи, направил богати не един и двама интелектуалци в Съединените Щати, измежду който и Брус Кеймбъл - притежател на сполучлива книжарница на остров Камино край Флорида.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР