Световният ценови индекс на Организацията по прехрана и земеделие на

...
Световният ценови индекс на Организацията по прехрана и земеделие на
Коментари Харесай

Световният индекс на цените на храните пада

Световният ценови показател на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО) се намали за шести следващ месец през септември, отстъпвайки от рекордните си стойности, маркирани по-рано тази година, откакто Русия нахлу в Украйна, съобщи Ройтерс.

ФАО заяви през днешния ден, че нейният ценови показател, който наблюдава най-търгуваните в международен мащаб хранителни артикули, е бил приблизително 136,3 пункта предишния месец по отношение на ревизираните 137,9 за август. Предишният показател за август беше избран на 138.

Индексът падна от рекордните 159,7 през март. Отчитането през септември обаче беше с 5,5 % по-високо от година по-рано.

Последният спад беше провокиран от намаляване на цените на растителното масло с 6,6 % на месечна база, като увеличените доставки и по-ниските цени на суровия нефт способстваха за спада.

Цените на захарта, млечните артикули и месото паднаха с по-малко от един процентен пункт, облекчавайки инфлационния напън.

За разлика от това, показателят на цените на зърнените храни на ФАО се увеличи с 1,5 % на месечна база през септември, като цените на пшеницата се повишиха с 2,2 % заради опасенията по отношение на сухите условия за реколтата в Аржентина и Съединените щати, мощния експорт от Европейски Съюз и нарасналата неустановеност по отношение на достъпа до украинските черноморски пристанища след ноември.

Цените на ориза се покачиха с 2,2 %, частично заради терзанията по отношение на въздействието на последните тежки наводнения в Пакистан.

В обособени оценки на предлагането и търсенето на зърнени култури ФАО намали прогнозата си за световното произвеждане на зърнени култури през 2022 година до 2,768 милиарда тона от предходни 2,774 милиарда тона.

Това е с 1,7 % под предстоящото произвеждане за 2021 година

" По-ниската световна прогноза за произвеждане на зърно съставлява по-голямата част от общото редуциране за този месец, защото неподходящите метеорологични условия не престават да лимитират вероятностите за рандеман в главните страни производителки ", сподели ФАО.

Световното потребление на зърнени култури през 2022/23 година се чака да надмине производството с 2,784 милиона тона, което води до плануван спад от 1,6 % в международните ресурси спрямо 2021/22 година до 848 милиона тона.

Това би представлявало съответствие ресурси към потребление от 29,7 %, което е спад от 31 % през 2021/22 година, само че към момента е релативно високо в исторически проект, разяснява ФАО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР