Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен прогнозира, че ФИА

...
Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен прогнозира, че ФИА
Коментари Харесай

Макс не очаква, че ФИА ще наказва катастрофите в квалификациите

Световният първенец във Формула 1 Макс Верстапен предвижда, че ФИА няма да промени разпоредбите и в бъдеще няма да има санкции за водачите, които провокират червен байрак в хода на квалификациите.

Миналата година Верстапен не съумя да приключи последната си бърза обиколка в квалификацията в Монако поради случаите на Карлос Сайнц и Серхио Перес на завоя „ Портие ”. Така Макс не съумя да приключи бързата си обиколка, а можеше да усъвършенства времето си.

Преди две години Шарл Леклер си обезпечи първото място на старта в Монте Карло, откакто беше най-бърз в първата си обиколка в третата част, само че катастрофира във втората, а в предходния кръг в Маями Леклер отново катастрофира и това не разреши на Верстапен да направи втората си бърза обиколка в квалификацията.
 Верстапен над всички в последната подготовка в Монако, Хамилтън приключи в стената Верстапен над всички в последната подготовка в Монако, Хамилтън приключи в стената
В историята на Формула 1 има няколко обвинявания и санкции за съзнателно провокирани жълти и червени знамена в хода на квалификацията. Най-скандален е образецът с Михаел Шумахер от 2006 година, когато той паркира колата си на „ Раскас ” и по този начин попречи на другите водачи за подобрят достижението му. Стюардите обаче го пратиха на последната позиция в колоната. Преди 8 години Нико Розберг спря на „ Мирабо ” в третата част на квалификацията, което извади жълтите знамена и отново другите водачи нямаха опция да подобрят времената си.
 Леклер: Ще се боря за първото място на старта Леклер: Ще се боря за първото място на старта
„ В по-голямата част от времето това се случва съзнателно – изясни Макс. – Това се случва в Монако, също и на другите улични трасета, тъй че би трябвало да се оправяме с това. ”
 Алонсо има вяра, че е претендент за полпозишъна в Монако Алонсо има вяра, че е претендент за полпозишъна в Монако
Световният първенец обаче изясни, че във ФИА няма нищо „ контрактувано или конкретизирано ” по отношение на наказването за водачи, които провокират червени знамена в квалификациите. Според него ФИА няма интерес да вкара такова предписание, което може да е близо до това, което се употребява в Индикар.
 Сайнц: Типичен удар за Монако, нищо съществено Сайнц: Типичен удар за Монако, нищо съществено
„ Да предизвикаш червен байрак и да унищожиш обиколките на всички останали е мъчително – изясни Верстапен. – Но в други серии, в случай че предизвикаш червен байрак, губиш всичките си обиколки. Не мисля, че ФИА мисли по този въпрос сега. Просто първата обиколка в последната част би трябвало да е оптимално добра. ”

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР