Световните лидери осъдиха решението на Путин за начало на специална

...
Световните лидери осъдиха решението на Путин за начало на специална
Коментари Харесай

Остри реакции след решението на Путин за военна операция в Източна Украйна

Световните водачи осъдиха решението на Путин за начало на специфична военна интервенция в Източна Украйна. Президентът Зеленски е разговарял с американския си сътрудник Джо Байдън и Вашингтон е заречен помощ на Киев. В по-късните часове на деня Байдън ще беседва с водачите на Г7.

" Остро осъждаме неоснователната съветска офанзива против Украйна. В тези мрачни часове, нашите мисли са с Украйна, с почтените дами, мъже и деца, които са изправени против тази непровокирана офанзива и боязън за живота им. Ще държим Кремъл виновен ", написа Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

В Туитър реагира и генералният секретар на НАТО.

" Остро съдя безразсъдната офанзива на Русия в Украйна, която подлага на риск безчет човешки животи. Това е жестоко нарушаване на интернационалното право и сериозна опасност за евро-атлантическата сигурност. Съюзниците от НАТО ще се срещнат, с цел да обсъдят възобновената съветска експанзия ", написа Йенс Столтенберг.

След диалога си с президента Зеленски, Джо Байдън написа, че осъжда решението на Путин и съобщи поддръжка за Киев.

" Президентът Зеленски се свърза с мен тази нощ. Осъдих тази непровокирана и неоправдана офанзива от страна на съветските военни. Информирах го какви стъпки ще предприемем. Помоли ме да се свържа с останалите международни водачи и всички дружно да се разгласи против крещящата експанзия на президента Путин и да заявим поддръжката си към украинския народ ", безапелационен е президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Проведе се и следващо изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Вие оповестиха война, отговорност на този съвет е да спре тази война. Така че ви приканвам да извършите всичко допустимо, с цел да я спрете! ", акцентира Сергей Кислиця, дипломат на Украйна в Организация на обединените нации.

" Не знаем детайлности за интервенцията, само че желая в резюме да поясня, че от изявлението му следва, че окупация на Украйна не е част от нашите проекти. Целта на тази специфична интервенция е да отбрани хората, които в продължение на 8 години са подложени на издевателства и геноцид от страна на Киевския режим ", съобщи Василий Небензя, непрекъснат представител на Русия в Организация на обединените нации.

" Ако в действителност тази интервенция е готова,имам единствено едно нещо да кажа - от дъното на сърцето си: господин Президент, спрете военните в Украйна. Дайте късмет на мира. Вече починаха прекалено много хора ", прикани генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

В знак на съпричастност с Украйна, постройката на кметството в Париж беше осветена в цветовете на украинския байрак.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР