Путин се стреми да бъде признат за властелин на половината

...
Путин се стреми да бъде признат за властелин на половината
Коментари Харесай

Леонид Гозман, руски опозиционер: Напрежението между САЩ и Русия може да завърши с ядрена война

" Путин се стреми да бъде приет за владетел на половината планета, за популярен, за непостижим ". Това съобщи в особено изявление за " Светът и ние " Леонид Гозман, съветски опозиционер и държавник.

Господин Гозман, дано стартираме с въпроса, по какъв начин гледате на това ново изостряне на връзките сред Съединени американски щати и Русия?

" Гледам с паника, като всички естествени хора на Земята, тъй като това действително може да завърши с нуклеарна война. При това, че не е имало никакви действителни аргументи за такова изостряне, всички аргументи се съдържаха вътре в главата на един човек. Нямаше някакво напредване някъде на войски, евентуално враждебни на Русия, нямаше опит да бъдат накърнени наши ползи, да се пресечен търговски пътища, да се блокират наши пристанища, нищо такова въобще не е имало. Нещата бяха тихи и спокойни и внезапно тези хора свършиха това, което свършиха. Предявиха явно неосъществим ултиматум, някаква безусловно фантастична надменност, жестоко отношение към евентуалните сътрудници и по този начин нататък. Струва ми се, че за тях значение има не сигурността на страната. Ако им беше значима сигурността, щяха да упорстват пред Съединените Щати, пред Запада, да се спогодят за разполагането на ракети, за ограниченията за повишение на доверието и по този начин нататък, и по този начин нататък. Това, което правеха Съветският съюз и Съединените Щати в договарянията, освен това значително сполучливо, доста неща бяха реализирани. Но когато им се оферират такива въпроси за разискване, Путин споделя, че това са второстепенни въпроси. Такива едни второстепенни въпроси - за сигурността на страната. Всъщност задачите им са не сигурността на страната. В системата на целите им не е сигурността на страната, още по-малко процъфтяването на страната, всичко това е някъде обратно. На първо място, е обезпечаването на това, по какъв начин наподобявам самият аз. Предизвикването на почитание, на боязън, респект и по този начин нататък. Владимир Владимирович желае да бъде приет за човек, еднакъв на Сталин от 1945 година или на Чингис хан, т.е. за владетел на половината планета, да бъде приет за популярен, за непостижим ", разяснява Леонид Гозман, съветски опозиционер и държавник.

Кремълската агитация доста интензивно работи в Европа, на Балканите. Как гледате на нея?

" Тя е фантастично ефикасна, фантастично ефикасна. С голямо почитание се отнасям към Дмитрий Кесельов, Олга Скобеева, Владимир Соловьов и по този начин нататък. Надявам се, че със същото почитание към тях ще се отнасят и след това, тъй като те ще бъдат съдени за това, което направиха. Но би трябвало да се разбере, че това са ефикасни хора. И размътиха главите на милиони, милиони хора и в Европа, и в Русия. Много са ефикасни. А основата на успеваемостта им стои ето в какво: безусловно вярна е тактиката им, тактиката е безусловно вярна: дават на хората в Руската Федерация опцията да изпитат възприятие за висока самокритика - всички в близост са жалки, оскъдни, а ние сме най-яките, ние сме най-силните, всички ни ненавиждат, и за какво ни ненавиждат? Мразят ни, тъй като сме по-добри от тях, ние сме най-хубавите, несъмнено, ние сме най-силните, всички можем да ги победим. И погледнете, в този момент, когато сме на ръба, багра се, че сме на ръба на нова серпантина от още по-мащабна война с Украйна, какво приказват нашите пропагандисти? „ С кого да водиме война там, те не знаят по какъв начин да водят война, незабавно ще се разбягат ". Маса хора в градовете на Русия го имат вяра това, имат вяра го, макар че, в случай че стане война, тя ще е страшна ", счита Гозман.

Къде се намира Русия в този момент в границите на политическите процеси, на обществените процеси?

" Знаете ли, не бихте могли да пуснете в ефир, че тя си се е завряла в задника. Сигурно не бихте могли да пуснете в ефир този отговор, само че тя е тъкмо там. Тоест ситуацията на Русия се утежнява с всеки минал ден. Икономическата, политическата, моралната власт в нашата страна е набутала Русия тъкмо там. А нямаше никакви учредения за това, само че те вършат тъкмо това. Путин непрекъснато споделя, че участието на Украйна в НАТО, разширението на НАТО съставлява опасност за нашата страна. Не е правилно, НАТО не е опасност за нашата страна. Вижте, граничим с Латвия, която е член на НАТО, и времето за полет на ракета от Латвия е същото, като от Украйна. Финландия скоро ще влезе в НАТО, а Санкт Петербург е напряко на една крачка. Границите ни със страните от НАТО са безусловно спокойни. Заплаха за нашата страна е властта в нашата страна. Това е действителната опасност за самото битие на Руската Федерация ", безапелационен е съветският опозиционер.

Искам да Ви попитам, какво е положението на съветската съпротива, господин Гозман?

" Зависи какво разбирате под тази дума. Ако имате поради организационни структури, които по пътя на легални процедури да дойдат на власт, такива няма. В този смисъл няма съпротива. Опозиция има при вас, съпротива има в Америка, съпротива има в Германия. Това са хора, които се възползват от формалните, легалните, открити процедури, с цел да могат да дойдат на власт. В Украйна е имало съпротива и в този момент я има. Зеленски завоюва изборите, пристигна на власт и Порошенко освободи офиса на президента. Или Тръмп освободи офиса, макар че по никакъв начин не искаше, за Байдън. У нас това не е допустимо. В този смисъл у нас не съществува съпротива. Почти всички организационни структури, които се опълчват на Владимир Путин, са разгромени. Или съвсем разгромени. Но хора, които се опълчват на Владимир Путин, има и стават от ден на ден и повече. Гласът им се чува все по-силно и допускам, че в последна сметка ще победим ", акцентира Гозман.

Как виждате дълголетието на Путин?

" Това никой не го знае и в случай че някой Ви отговори, той или е шарлатанин, или глупак, никой не го знае това. Как може да се знае?! Разбирам друго - че съветският политически режим е в мъка, той няма бъдеще, той не може да се промени в посока на по-добро. Ще си бъде подобен, какъвто е, ще ускорява репресиите, ще усилва броя на всевъзможни външнополитически случки и в края на краищата ще почине. Кога ще стане и по какъв начин ще стане в действителност никой не знае, само че съветският политически режим наподобява на доста остарял човек, който лежи в полусъзнание и всички схващат, самият той схваща, че към този момент в никакъв случай няма да може да стане, да се върне към естествен живот, само че с разнообразни апарати, с помощта на напъните на медицината може да бъде държан на този свят още един ден, още една година, още две. Същото е с съветския политически режим ", разяснява Гозман.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР