Световните авиокомпании се сблъскаха с прекъсвания на полетите в понеделник

...
Световните авиокомпании се сблъскаха с прекъсвания на полетите в понеделник
Коментари Харесай

Атаката на Иран срещу Израел предизвика хаос в световния въздушен транспорт

Световните самолетни компании се сблъскаха с спирания на полетите в понеделник (15 април), откакто ракетните офанзиви на Иран и нападенията на безпилотни самолети против Израел още повече ограничиха опциите за самолетите, пътуващи сред Европа и Азия, написа Reuters .

Нападението на Иран против Израел с повече от 300 ракети и дронове, които в по-голямата си част бяха свалени от подкрепяната от Съединени американски щати израелска система за противоракетна защита, провокира безпорядък в авиационната промишленост.

През последните два дни доста самолетни компании трябваше да анулират или пренасочат полети, в това число Qantas, немската Lufthansa, United Airlines и Air India.

Според Марк Зий, създател на OPSGROUP, която следи въздушното пространство и летищата, това е най-голямото единично спиране на въздушния превоз след офанзивата против Световния търговски център на 11 септември 2001 година

" Оттогава насам не сме имали обстановка, в която толкоз доста разнообразни въздушни пространства да бъдат затворени в такава бърза поредност, а това основава безпорядък ", е декларирал Зий пред Reuters, добавяйки, че разстройствата евентуално ще продължат още няколко дни.

Последните проблеми с маршрутите са удар по промишлеността, която така и така е изправена пред голям брой ограничавания заради споровете сред Израел и ХАМАС и Русия и Украйна.

Въздушното пространство на Иран се употребява от самолетните компании, пътуващи сред Европа и Азия, и тези превозвачи ще бъдат лимитирани до два жизнеспособни различни маршрута - през Турция или през Египет и Саудитска Арабия, е показал Марк Зий.

Израел затвори въздушното си пространство в събота (13 април), преди да го отвори още веднъж в неделя сутринта. Йордания, Ирак и Ливан също възобновиха полетите над териториите си.

Големите самолетни компании от Близкия изток, в това число Emirates Airlines, Qatar Airways и Etihad Airways, обявиха в неделя (14 април), че ще възобновят активността си в района, откакто анулираха или пренасочиха някои полети.

Все още не е ясно дали последните безредици ще се отразят на търсенето на пасажери, което остава устойчиво макар продължаващите спорове в Украйна и Газа, добавя Брендън Соуби, самостоятелен авиационен анализатор.

" Ако политическата обстановка и споровете продължат да ескалират, в един миг хората ще се притеснят да пътуват, само че до момента това не се е случило ", акцентира Соуби.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР