Световните анализатори са на мнение, че Балканите са на прага

...
Световните анализатори са на мнение, че Балканите са на прага
Коментари Харесай

Национализъм и неоимперски амбиции тласкат Балканите към нова война: Появи се доктрина за Сръбски свят

Световните анализатори са на мнение, че Балканите са на прага на нова война.

Причината е възродения от политици популисти локален териториален шовинизъм и великодържавни неоимперски упоритости.

Национализмът и териториалните искания се демонстрират още веднъж в Западните Балкани и зад това стоят теоретиците на " сръбския свят " пробуденият дух на Милошевич. Това сподели извънредно в изявление за портала CdM университетският професор и някогашен хърватски президент Иво Йосипович, съобщи организация БГНЕС.

" За страдание, национализмът и даже териториалните искания се появяват още веднъж в съвсем всички страни. Няма единствен провинен, само че мисля, че е ясно кой е основният. Теоретиците на " сръбския свят " и пробуденият дух на Милошевич са най-отговорни за бурната политическа сцена на Западните Балкани. И би трябвало да се каже, че в някои страни, за жалост, има възходящи трендове, противоречащи на европейските полезности ", сподели Йосипович. " Разбира се, известно въздействие оказва и непрекъснатата световна конкуренция на огромни и по-малки сили за въздействие на Балканите. Но без локални националистически нападателни политики актуалната рецесия не би съществувала. Разбира се, не трябва да се подценява ролята на възходящата корупция и проведена престъпност на Балканите ".

" Не се колебая, че богатата история и просвета на Черна гора, без значение кой е на власт, ще бъдат солидна основа за опазване на черногорската еднаквост ", сподели Йосипович. Според него е значимо Черна гора да приложи промените и да завърши договарянията с Европейски Съюз допустимо най-скоро. Йосипович акцентира, че този път не е нито елементарен, нито бърз, само че че премията в края на пътя е огромна. Според Йосипович днешната обстановка не може да се съпоставя със злокобните времена от 90-те години. " 90-те години бяха детонация на шовинизъм, въоръжена експанзия и ужасяващи закононарушения. Днес няма такова нещо. Но историята ни учи, че злото постоянно ни дебне и че затварянето на очите, даже преди първичните сигнали, че то е още веднъж назрява, може да докара до непредвидими последствия ", сподели професорът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР