Световни лидери осъждат атаката на Иран срещу Израел. Късно през

...
Световни лидери осъждат атаката на Иран срещу Израел. Късно през
Коментари Харесай

Световни лидери остро осъждат въздушната атака на Иран срещу Израел

Световни водачи осъждат офанзивата на Иран против Израел. Късно през нощта Техеран заяви, че е изстрелял дронове и ракети против цели в Израел в отговор на експанзията против иранското консулство в Дамаск. Минути след оповестението на офанзивата Съединените щати обявиха, че застават твърдо зад Израел.

" Съединени американски щати ще поддържат народа на Израел и ще поддържат неговата отбрана против тези закани от Иран ", съобщи представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Ейдриън Уотсън.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че " остро осъжда сериозната ескалация, показана от широкомащабната офанзива, подхваната против Израел от Ислямска република Иран в нощта против неделя. " Дълбоко съм смутен от доста действителната заплаха от опустошителна ескалация в целия район. Призовавам всички страни да демонстрират оптималната въздържаност, с цел да избегнат всевъзможни дейности, които биха могли да доведат до огромни военни борби на голям брой фронтове в Близкия изток ", добави той.

" Многократно съм подчертавал, че нито районът, нито светът могат да си разрешат нова война ", съобщи Гутериш, представен от международни организации.

Върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел осъди ударите на Иран против Израел като ги дефинира като " невиждана ескалация ".

" Европейски Съюз изрично осъжда неприемливата иранска офанзива против Израел ", написа той в платформата " Екс ". " Това е невиждана ескалация и сериозна опасност за районната сигурност ", показва той.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън написа в " Екс " : " Току-що се срещнах с моя екип по национална сигурност за настояща информация по отношение на офанзивите на Иран против Израел. Нашият ангажимент към сигурността на Израел против заканите от Иран и неговите поддръжници (проксита) е стоманен. "

Британският министър председател Риши Сунак осъди " безразсъдната " офанзива на Иран против Израел, която съгласно него демонстрира неговото " желание да всее безпорядък в личния си заден двор ", съобщи Ройтерс, представена от  Българска телеграфна агенция.

" Тези удари заплашват да разпалят напрежение и да дестабилизират региона. Иран за следващ път демонстрира, че има намерение да сее безпорядък в личния си заден двор ", се споделя в изказване на Сунак.

" Англия ще продължи да се застъпва за сигурността на Израел и за тази на всички наши районни сътрудници, в това число Йордания и Ирак ", добави министър председателят.

Италия следи с внимание и безпокойствие обстановката след изпращането на ирански дронове против Израел, заяви тази нощ италианският външен министър Антонио Таяни в мрежата " Екс ".

" Следим деликатно и с паника протичащото се в Близкия изток. Разговарях с министър-председателката (Джорджа Мелони) и с министъра на защитата (Гуидо Крозето) - държавното управление е готово да се оправи с всеки сюжет ", съобщи Таяни.

И Париж също осъди иранската офанзива. Франция осъжда нападението против Израел от страна на Иран, който " мина нов предел с дестабилизиращите си дейности ", съобщи френският външен министър Стефан Сежурне в " Екс ".

Министерството на външните работи на Египет разгласява изказване, в което показва своята " дълбока угриженост " по отношение на офанзивата на Иран против Израел и приканва страните да демонстрира т " най-голяма въздържаност ", като в същото време съумява да избегне експлицитното наказание на Техеран, означи " Таймс ъв Израел ".

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия изрази дълбоката си угриженост във връзка с развиването на обстановката в района, като не загатва нито Израел, нито Иран - още повече да осъди Техеран за офанзивата му против Израел, означи израелското издание.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР