Световни лидери, обществени фигури и звезди от света на шоубизнеса

...
Световни лидери, обществени фигури и звезди от света на шоубизнеса
Коментари Харесай

Милиони документи разкриват тайния финансов свят на елита

Световни водачи, публични фигури и звезди от света на шоубизнеса - кои са богатите, станали още по-богати с помощта на офшорни сметки? В траялото над 2 години следствие на Международния консорциум на проверяващите публицисти се включват над 600 души от 150 организации. Има и българска диря - твърди се, че двама наши политици също са в описите, само че самоличността им не се оповестява. Какво демонстрират разкритията - кой и какъв брой пари е укрил?

Най-мащабното приключване на секретни документи, което е напът да заформи и значително кавги по целия свят. Над 11 млн. документи, предоставени от 14 финансови институции. Данните са близо 3 терабайта, което е и повода обработването им да отнеме над 2 години.

Според Международния консорциум на проверяващите публицисти над 330 политици от 90 страни са се възползвали от данъчни убежища.

Участие в офшорни компании, укриване на налози, пране на пари - тайният финансов свят на елита. Става дума за " скрити " сред 5,6 и 32 трлн. $. Според МВФ държавните управления по света са ощетени с към 600 милиарда $.

" Имаме имейли, копия на паспорти, банкови извлечения, които демонстрират по какъв начин президенти, крале, принцеси, милиардери и престъпно проявени лица са укривали пари и управлявали парични потоци ", сподели Уил Фицгибън от Международния консорциум на проверяващите публицисти.

Сред имената в листата е чешкият министър председател и втори по благосъстояние в страната - Андрей Бабиш. През 2009 година е трансферирал 22 млн. $ в офшорки, с цел да си купи два парцела на Френската Ривиера. Премиерът, който скоро ще се бори за преизбиране, разяснява новината по този начин.

" Това е опит да бъда дискредитиран тъкмо преди изборите. Става дума за нещо от преди 12 години. Не владея никакви офшорни сметки, нямам парцели във Франция, платил съм си всички налози. Това са мръсни обвинявания ", разяснява Андрей Бабиш, министър председател на Чехия.

Йорданският крал Абдула II е трансферирал през офшорки над 100 млн. $, вложени в парцели в Съединените щати и Англия. От двореца обявиха, че средствата са персонални и няма осъществени нарушавания.

Впечатление в листата прави името на съветския президент Владимир Путин и хора от неговия кръг. През 2003 година Светлана Кривоногих, за която се твърди, че с години е имала връзка с него, се снабдява посредством офшорна компания с парцели в Монако. Само седмици, откакто е родила дете. Тайна приватизационна договорка е направил доближеният на Путин общоприет шеф на съветския Първи канал - Константин Ернст. Смята се, че е укрил най-малко 16 млн. $ и че това е подучване за работата му за Игрите в Сочи. От Кремъл дефинираха изказванията като безпочвени.

" Не е ясно каква е тази информация, защо се отнася и какъв брой достоверна е. Това са някакви недоказани изказвания, които някой употребява с користни цели. Не е мотив за започване на следствие ", сподели Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

Солидно наличие има и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Семейството му е купило парцели за 400 млн. паунда, в това число постройка за 33 млн. в центъра на Лондон, благосъстоятелност на 11-годишния му наследник.

Украинският президент Володимир Зеленски продава дяловете си в офшорна компания директно преди да заеме поста. В Досиетата Пандора са и държавните глави на Кипър и Кения.

Бившият английски министър председател Тони Блеър и брачната половинка му Чери са ощетили хазната с над 400 000 $, след покупката на компания за недвижими парцели.

24 първокласни жилището в България има някогашният кмет на Белград и сегашен финансов министър Синиша Мали, сочат разкритията на " Пандора ". Близкият на президента Вучич министър е вложил към 5 млн. евро. Оказва се и притежател на две офшорни компании на английските Вирджински острови. Според Консорциума 174 от упоменатите в Досиетата Пандора компании са с български притежатели, а в описите са и двама политици.

Данъчният парадайс не е непознат и на звезди от шоубизнеса. Сред тях са Шакира, чието име беше и част от Панамагейт; барабанистът на Бийтълс Ринго Стар, Елтън Джон и Хулио Иглесиас. Компания им прави и супермоделът Клаудия Шифър.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР