Световни и европейски лидери осъждат атаката на Иран срещу Израел.

...
Световни и европейски лидери осъждат атаката на Иран срещу Израел.
Коментари Харесай

Световни и европейски лидери осъдиха атаката на Иран срещу Израел

Световни и европейски водачи осъждат офанзивата на Иран против Израел. Късно вечерта на 13 април Техеран заяви, че е изстрелял дронове и ракети против цели в Израел в отговор на експанзията против иранското консулство в Дамаск.

Минути след оповестението на офанзивата Съединените щати обявиха, че застават твърдо зад Израел. " Съединени американски щати ще поддържат народа на Израел и ще поддържат неговата отбрана против тези закани от Иран ", съобщи представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Ейдриън Уотсън.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел осъди офанзивата и съобщи, че би трябвало да се направи всичко допустимо спорът да не ескалира повече. " Строго осъждаме офанзивата на Иран против Израел. Трябва да се направи всичко допустимо спорът в района да не ескалира повече. Не би трябвало да има повече кръвопролития. Ще следим обстановката от близко дружно с нашите сътрудници ", написа Мишел в X.

Урсула фон дер Лайен осъди неоправданата офанзива на Иран против Израел. Тя прикани Техеран и неговите поддръжници неотложно да спрат офанзивите. “Сега всички участници би трябвало да се въздържат от по-нататъшна ескалация и да работят за възобновяване на стабилността в района ”, сподели още фон дер Лайен.

В изказване английският министър председател Риши Сунак съобщи, че " Иран за следващ път потвърждава, че желае да провокира безпорядък в личния си заден двор ". " Англия ще продължи да поддържа Израел и районните си сътрудници, в това число Йордания и Ирак ", показва Сунак.

Френското държавно управление също осъжда въздушната офанзива. Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне декларира, че " с сходно бецпрецедентно деяние Иран е минал нова граница и рискува евентуална военна ескалация ".

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че офанзивата против израелска територия, която Иран предприе тази нощ, е неоправдана и извънредно безотговорна. Според него Иран рискува нова ескалация в района. Германия застава зад Израел и ние ще обсъдим обстановката с нашите съдружници, сподели още Шолц.

Германският външен министър Аналена Бербок написа, че Берлин строго осъжда офанзивата, която " може да потопи в безпорядък цялостен един район ". " Иран и прокситата му би трябвало да спрат незабавно. Напълно солидарни сме с Израел ", написа Бербок.

Нидерландският министър председател в оставка Марк Рюте назова обстановката в Близкия изток доста тревожна. Той напомни, че през вчерашния ден Нидерландия и други страни са мощно и ясно са споделили на Иран изрично да се въздържа от нахлуване против Израел.

Канада също осъжда иранската офанзива, заяви министър председателят Джъстин Трюдо. “Солидарни сме с Израел. След като поддържа бруталното нахлуване на Хамас на 7 октомври, последните дейности на иранския режим още повече ще дестабилизрат района, а постигането на дългогодишен мир - мъчно ", се споделя в изказване на Трюдо.

Китай също са обезпокоени от нападението на Иран против Израел. „ Дълбоко сме обезпокоени от нападението на Иран против Израел “. Това съобщи китайското министерство на външните работи, заяви „ Гардиън “. " Китай приканва съответните страни да запазят успокоение и да проявят въздържаност, с цел да избегнат по-нататъшна ескалация на напрежението ", съобщи дипломатическото ведомство. „ Тази серия от напрежения е резултат от спора в Газа и потушаването на този спор е " главен приоритет ", добави министерството.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР