Световната здравна организация (СЗО) реши, че транссексуалността – усещането, че

...
Световната здравна организация (СЗО) реши, че транссексуалността – усещането, че
Коментари Харесай

Легализират педофилията?

Световната здравна организация (СЗО) реши, че транссексуалността – чувството, че принадлежиш към другия пол, към този момент не би трябвало да се приема за умствено заболяване. Това излиза наяве от 11-ата Международна подредба на заболяванията (МКБ), която би трябвало да влезе в действие от 2022 година Според настоящи български психиатри наклонността е да се измести границата сред норма и патология и да се легитимира перверзията като част от нормата.

Намерихме формалния уебсайт на МКБ, където се разгласяват така наречен чернови (drafts) на МКБ-11. И там открихме… Gender incongruence. В новата проверка на американския класификатор също има някои смущаващи промени. В предходната DSM-4 – както и в МКБ-10 – има една категория „ парафилии “. Парафилия, най-общо казано, значи полова перверзия. Например педофилия, воайорство, фетишизъм – това са парафилии.

Така да вземем за пример за педофилията в МКБ-10 четем: „ Сексуално желание към деца (момчета или девойки, или и двата пола), които са нормално в предпубертетна или ранна пубертетна възраст. “ В предходната проверка на DSM пък в описанието написа: „ Рекурентни, интензивни полово възбуждащи мечти, полови подтици или поведенчески актове, включващи полови актове с дете или деца в предпубертетна възраст (в най-общия случай на възраст 13 година или по-малки), за интервал от най-малко шест месеца. “

В новата DSM-5 „ парафилия “ отпада. За сметка на това е въведен нов термин – „ парафилно разстройство “. Разликата е, че от горната формулировка на процедура отпадат фантазиите и подтиците – остават единствено „ поведенческите актове “ и „ забележителния дистрес “. Ако няма деяние и дистрес, одобряваме, че е налице „ атипичен полов интерес “, който е изцяло безопасен и естествен – и който е нечовешко да бъде „ стигматизиран “ с диагноза. С други думи, в случай че изпитвате полов интерес към деца, не трябва да бъдете обиждани с грозната дума „ педофил “ – просто имате „ атипичен сексуален интерес “. Ако почнете да изнасилвате деца или пък изпаднете в меланхолия заради неосъществения си копнеж, ще получите диагноза „ педофилно разстройство “.

(Със съкращения от „ Гласове “)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР