Световната здравна организация (СЗО) публикува нов доклад, в който представи

...
Световната здравна организация (СЗО) публикува нов доклад, в който представи
Коментари Харесай

СЗО подготвя план за осигуряване на безопасността на децата онлайн

Световната здравна организация (СЗО) разгласява нов отчет, в който показа способи за справяне с възходящата международна заплаха за сигурността на децата в интернет, съобщи " Хелзинки таймс ".

Докладът, озаглавен " Какво работи за попречване на онлайн насилието против деца ", разкрива тактики и най-хубави практики за по-добра отбрана на децата.

Докладът се концентрира върху две форми на онлайн принуждение: полова корист с деца, в това число груминг и корист със полови изображения, и киберагресия и тормоз под формата на кибертормоз, киберследене, хакерство и кражба на идентичност.

" Децата ни прекарват от ден на ден време онлайн; заради това е наш дълг да създадем онлайн средата безвредна ", отбелязва Етиен Круг, шеф на отдела на СЗО за обществени детерминанти на здравето. " Този нов документ за първи път дава ясна тенденция за деяние на държавните управления, донорите и другите сътрудници за развиване, като демонстрира, че би трябвало да се оправим дружно с онлайн и офлайн насилието, в случай че желаеме да сме ефикасни. "

За да се предотврати онлайн насилието над деца, в отчета се акцентира смисъла на използването на просветителни стратегии, ориентирани към децата и родителите. Проучванията демонстрират успеваемостта на такива стратегии за понижаване на жертвите и причинителите на принуждение, както и на обвързваното с него рисково държание като злоупотребата с алкохол и опиати.

" Докладът предлага използването на просветителни стратегии в учебните заведения с голям брой сесии, поощряване на взаимоотношението сред младежите и ангажиране на родителите. Подчертава се също по този начин смисъла на образованието на младежите в характерни житейски умения, като убеденост, състрадание, решение на проблеми, ръководство на страстите и търсене на помощ, наред с други ", съобщи СЗО.

Освен това просветителните стратегии са по-успешни, когато употребяват многочислени и разнородни формати на осъществяване, като да вземем за пример видеоклипове, игри, плакати, инфографики и ръководени полемики.

Докладът демонстрира доказателства, че всеобхватните форми на полово обучение могат да понижат физическата и половата експанзия, по-специално насилието при запознанства и хомофобския тормоз. Ефективността на половото обучение е доказана в страни с всички равнища на приходи.

В отчета се акцентира нуждата от усъвършенствания в няколко области, в това число нуждата от повече стратегии за предварителна защита на насилието, които интегрират наличието за заплахите онлайн с предварителната защита на насилието офлайн, като се има поради припокриването на тези проблеми и общите подходи за предварителна защита.

В отчета се показва също по този начин по какъв начин да се натъртва по-малко на заплахата от непознати, защото непознатите не са единствените или даже преобладаващите причинители на онлайн принуждение против деца.

В него се насочва искане за по-голям акцент върху познатите и връстниците причинители, които са виновни за по-голямата част от престъпленията; както и за повече внимание към уменията за здравословни взаимоотношения, тъй като романтиката и търсенето на фамилиарност са съществени източници на накърнимост към онлайн насилието.

Според отчета на СЗО достъпът до интернет предлага доста благоприятни условия за децата и младежите, в това число поощряване на ученето, насърчаване на персонални и професионални умения, изложение на творчество и присъединяване в обществото.

Агенцията на Организация на обединените нации съобщи, че държавните управления би трябвало да намерят верния баланс сред насърчаването на опциите за младежите посредством цифровата среда и отбраната им от вреди. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР