Световната здравна организация (СЗО) изчисли, че броят на потребителите на

...
Световната здравна организация (СЗО) изчисли, че броят на потребителите на
Коментари Харесай

Потребителите на тютюн по света намаляват

Световната здравна организация (СЗО) пресметна, че броят на потребителите на тютюн по света е понижен с 19 милиона души през последните две години, заяви Агенция Франс Прес. За същия интервал популацията на планетата се е нараснало.

По данни на СЗО броят на потребителите на тютюн през днешния ден е 1,25 милиарда души, сподели шефът на СЗО за поощряване на здравето Рудигер Крех. Той уточни, че има особености в данните за Европа, където броят на дамите, употребяващи тютюн, от време на време е двойно над междинното за света и спада по-бавно спрямо други райони на света.

Използването на тютюн включва тютюнопушене, дъвчене на тютюн и потребление на снус. В СЗО са разтревожени и от използването на електронни цигари, които не съдържат тютюн, а съдържащи никотин течности, написа Българска телеграфна агенция. От организацията споделят, че те са тъкмо толкоз рискови за здравето, колкото и продуктите с тютюн.

Крех разказа дейностите на тютюневата промишленост в областта на електронните цигари, ориентирани към възпитаници, като незаконни. Той приказва за хиляди усети като " гумени мечета " или " ванилов сладолед ", които надали са били основани за възрастни. Крех приветства възбраната за електронни цигари в някои страни и прикани другите прецизно да контролират продуктите. Всички усети би трябвало да бъдат неразрешени, сподели Крех и добави, че електронните цигари са създали децата пристрастени към никотин.

През 2000 година всеки трети възрастен е употребен тютюн, през 2022 година този брой е понижен до всеки пети, оповестиха от СЗО. Общо 56 страни са на път да реализират задачата за понижаване на използването на тютюн с 30 на 100 до 2025 година спрямо 2010 г. 

От СЗО приветстваха Бразилия, която към този момент е постигнала понижение с 35 на 100, и Нидерландия, която съвсем е достигнала спад с 30 на 100.

По данни на СЗО в Югоизточна Азия потребителите на тютюн са най-голям дял от популацията. Той спада доста и съгласно актуалните трендове районът ще е в по-добра позиция от Европа до 2030 година В Европа се чака приблизително 23 на 100 от популацията да употребява тютюн през 2030 година

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР