Световната здравна организация се надява, че Ковид-19 и маймунската шарка

...
Световната здравна организация се надява, че Ковид-19 и маймунската шарка
Коментари Харесай

СЗО се надява, че най-опасните фази на Covid-19 и маймунската шарка ще са преминали през 2023 г.

Световната здравна организация се надява, че Ковид-19 и маймунската шарка няма да бъдат повече изключителни здравни обстановки в света през 2023 година, когато и най-опасните етапи на двете болести ще са завършили, предадоха международните организации.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че една от главните поучения, които могат да се извлекат от пандемията от Ковид-19, е, че страните би трябвало да реагират бързо на изненадващите епидемии.

Той добави, че в този момент броят на умрелите от Ковид-19 съставлява към една пета от това, което беше преди година.

" Но ние извървяхме дълъг път. Надявам се, че в даден миг идната година, ще можем да кажем, че Ковид-19 към този момент не е международна изключителна здравна обстановка ".

През януари комитетът към СЗО, който поучава генералния шеф по въпроса за Ковид-19, ще се събере, с цел да разиска критерии, които ще разрешат да се откри дали може да се разгласи завършек на изключителната здравна обстановка в светове мащаб.

СЗО споделя, че по света са сложени 30 милиарда дози от имунизациите против Ковид-19, само че въпреки всичко 30 % от популацията на света не си е сложило нито една доза.

Близо 650 милиона случая на болест с Ковид-19 бяха регистрирани по света, а умрелите са над 6,6 милиона.

Шефът на СЗО акцентира и нуждата да се разбере по-добре зараждането на вируса, разпознат за първи път в Ухан, в Китай през декември 2019 година " Ще продължим да желаеме от Китай да показа данните си и да правим нужните проучвания, с цел да разберем по-добре призхода на този вирус ", сподели Тедрос Гебрейесус. Той акцентира, че всички хипотези си остават вероятни.

Относно маймунската шарка той сподели, че тази зараза е изненадала света. Над 82 000 случая бяха регистрирани в 110 страни, само че умрелите са единствено 65.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР