Световната здравна организация пусна подробна информация, с която опровергава всички

...
Световната здравна организация пусна подробна информация, с която опровергава всички
Коментари Харесай

Разбивачи на митове: Не, слънцето няма да ви предпази от COVID-19

Световната здравна организация пусна подробна информация, с която опровергава всички циркулиращи в пространството легенди за COVID-19. Комуникационната тактика на организацията е много добра, само че потъва измежду клюки и смешки в обществените мрежи, които свободно се затвърждават от специалисти и медии, без да стъпват върху тествани данни.
Дискусиите варират - от успеваемостта на защитните маски до изгодите от алкохола и чесъна. Роден метеоролог през днешния ден в народен ефир изясни, че УВ-радиацията е най-мощния дезинфектант против COVID-19 и всички други вируси. Подобна информация се тиражира и на други места, а това води единствено до още по-голямо комплициране.

Затова ето и митовете, разрушени от СЗО:

Излагането на слънчева светлина или на температури, по-високи от 25 °C НЕ МОЖЕ да защищити човек от заразяване. Може да хванеш вируса без значение от слънцето и температурата на открито. Държави, в които има типично горещо време също имат регистрирани случаи на COVID-19. За да се предпазите, мийте ръцете си деликатно и постоянно. Избягвайте да пипате лицето си.

.

COVID-19 НЕ Е доживотна диагноза. По-голямата част от хората се възвръщат от болестта и отстраняват вируса от системата си. Уверете се, че се грижите за себе си и обръщате внимание на признаците. Ако имате кашлица, температура, компликация при дишането, потърсете лекарска помощ по телефона.

Задържането на дъха за повече от 10 секунди НЕ ОЗНАЧАВА, че сте здрав. Появиха се клюки, че в случай че сте способни да задържите дъха си за 10 или повече секунди без да изпитате усложнения или да се закашляте, значи сте изцяло здрав. Това не е правилно. Най-честите признаци на COVID-19 включват суха кашлица, отмалялост и температура. Някои развиват и затруднения като пневмония. Най-добрият метод да ревизирате дали сте инфектиран е посредством лабораторен тест. Подобни дихателни извършения не значат нищо, а и може да бъдат рискови.

.

Употребата на алкохол НЕ пази и може подари да се окаже рискова. Честата приложимост на спиртни питиета в действителност усилва рисковете за здравето, тъй като смъква имунитета.

.

COVID-19 МОЖЕ да се популяризира даже тук-там с висока температура и мокрота. Вирусът вирее без значение от климата. Студеното време и снега също НЕ МОГАТ да убият COVID-19. Нормалната човешка температура варира сред 36.5 и 37°C без значение от температурата на открито или климатичните условия.

Горещите вани също НЕ защищават организма от заразяване заради същата причина. Горещата вода може да докара до изгаряния.

.

Комарите НЕ придвижват вируса. Към днешна дата няма данни или доказателства, че коронавирусът се придвижва от насекомите. COVID-19 се популяризира по въздушно-капков път посредством кашляне и кихане, както и посредством слюнката.

.

Консумацията на чесън

От епохи яденето на чесън се счита като един от най-хубавите имуностимулатори. Освен в България, в доста други страни се пазят от грип и настинки с честата му консумация.

За страдание, няма доказателство, че той ще ви защищити от новия ковид. Със сигурност обаче няма да навреди на здравето ви в умерени количества.

Ваксините и антибиотиците

.

Противогрипните ваксини и тази против пневмония не пазят организма ви от COVID-19. Все още не е измислена ваксина против новата болест, само че редица откриватели от целия свят се пробват да намерят препарат, който ще бъде ефикасен.

Употребата на антибиотици за предварителна защита не се предлага. Подобно лекуване би трябвало да се прави единствено след лекарско наставление, другояче рискувате да навредите на здравето си.

Цялата информация може да прегледате на формалния уебсайт на Световната здравна организация.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР