Световната тенденция е преминаване от рибни ресурси към използване на

...
Световната тенденция е преминаване от рибни ресурси към използване на
Коментари Харесай

Експерт: Световната тенденция е преминаване от рибни ресурси към използване на аквакултури

Световната наклонност е прекосяване от рибни запаси към потребление на аквакултури, сподели за утринния блок „ Добро утро, България “ на Радио „ Фокус “ проф. Атанас Палазов, зам.-директор в Института по Океанология, във връзка Световния ден на океаните. Той разяснява намаляването на рибните ресурси, в това число и в Черно море. Според него рано или късно би трябвало да стартираме произвеждане на аквакултури, тъй като у нас тази активност не е развита. Проф. Палазов посочи, че Световният океан ни дава и други запаси.
" към момента нямаме стопански преференциален прийом да извличаме сила от морските талази. На този стадий се вършат научни проучвания, с цел да може да се създаде технология, която да разрешава ефикасното потребление на сероводорода. Използват се горивни кафези, в които посредством развой се получава сила от изгарянето на водорода в сероводорода. Дори в България има план, резултатите, от който са обнадеждаващи, само че към момента сме на ранен пробен стадий. Вярвам, че това ще бъде реализирано в индустриален аспект в близкото бъдеще. "
Проф. Атанас Палазов добави, че има още една опция за произвеждане на електрическа енергия с по този начин наречените газхидрати или замразен метан, само че още няма технология, която да разрешава икономическо преференциално добиване на тази сила. Той сподели още, че пластмасовите боклуци въздействат директно на здравето на хората посредством т. н. микропластици, които се гълтам от морските жители, което по-късно утежняват здравето на консуматора. Проф. Палазов прикани да опазим морето и другите водни запаси чисти и годни за бъдещите генерации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР