Световната система за разпространение на храни крие все по-сериозни неравенства.

...
Световната система за разпространение на храни крие все по-сериозни неравенства.
Коментари Харесай

НПО предупреждава: Хранителен монопол в световен мащаб

Световната система за разпространяване на храни крие все по-сериозни неравенства. Селскостопански производители във Франция и в останалата част на света печелят все по-малко, а огромните дистрибутори - вериги супермаркети, натрупат все по-големи облаги, декларира неправителствената организация Oxfam в интернационално проучване, съобщи БГНЕС.
" Големите дистрибуторски компании са се трансформирали в пазители на международната търговия с храни ", декларира неправителствената организация, която остро подлага на критика " непрекъснатия напън ", на който са подложени производителите, с цел да понижат своите цени, като в това време дават отговор на най-стриктните условия за качество.
Според изчисленията на Oxfam осемте най-големи дистрибутори в света са осъществили оборот от 1 трилион $ от продажби през 2016 година и близо 22 мрд. $ облаги.
Вместо да реинвестират в своите снабдители, те дадоха 15 милиарда $ дивиденти на техните акционери, се споделя в проучването. Непрекъснатото събаряне на цените ускорява риска от нарушавания на човешките права, потребление на детски труд и неприятни условия, акцентира Oxfam.
Само в границите на Европейски Съюз 10 вериги супермаркети покриват повече от половината от продажбите на храни на дребно. Walmart, която е номер дистрибуторска компания в света, е осъществила доходи през 2016 година в размер на близо 486 милиарда $. Това е повече от БНП на страни като Норвегия и Нигерия, дава образец неправителствената организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР