Световната номер 1 и носителка на 4 титли от Големия

...
Световната номер 1 и носителка на 4 титли от Големия
Коментари Харесай

Експресна победа за Швьонтек, Вожняцки също стартира безпроблемно на US Open

Световната номер 1 и носителка на 4 трофеи от Големия шлем Ига Швьонтек стартира предстоящо елементарно на US Open с победа 6:0, 6:1 над 86-ата в света Ребека Петершон за единствено 59 минути игра.

Швьонтек беше блестяща освен на сервис, само че и от главната линия, като не спря да тормози съперницата си с ранно взимане на топката от дъното на корта и непрекъснато целене на линиите.

Следващото затруднение за полякинята ще бъде 322-рата Даря Савил, която също записа безапелационен триумф - 6:0, 6:2 над състезаващата се с “уайлд кард ” американка Клерв Нгунуе.

Любопитен факт е, че Ига Швьонтек е първата тенисистка от интервала 1991-1992 година, която печели повече от 40 сета с 6:0 в границите на два сезона - полякинята към този момент има 41 такива (22 през 2022-ра и 19 през 2023-та). Предишните с това достижение са били Моника Селеш и Щефи Граф.

18-ата в света Виктория Азаренка съкруши Фиона Феро за 77 минути с 6:1, 6:2, а изненадата от първия ден досега е отпадането на Мария Сакари от Ребека Масарова. Световната номер 8 Сакари записа трето следващо проваляне в първи кръг на шампионат от Големия шлем.

Гъркинята загуби с 4:6, 4:6 за час и 28 минути игра.

Сакари не се оправя изключително обнадеждаващо в сезона на твърди кортове досега, тъй като в Синсинати също отпадна рано - във втория си мач от Каролина Мухова. Преди това тя загуби в първи кръг в Монреал от Даниел Колинс, само че пък във Вашингтон доближи финала, където отстъпи на Кори Гоф.

В други бързо завършили мачове от първия кръг Белинда Бенчич отстрани Камила Ракимова с 6:2, 6:4, а Мухова се оправи с участващата с “уайлд кард ” американка Сторм Хънтър с 6:4, 6:0.

Каролин Вожняцки завоюва първия си мач в първия си шампионат от Големия шлем от повече от три години, побеждавайки съветската квалификантка Татяна Прозорова с 6-3, 6-2 на US Open.

Бившата номер едно в света от Дания се завърна в тениса по-рано този месец, откакто се отдръпна след Откритото състезание на Австралия през 2020 година, с цел да сътвори семейство, и роди две деца.

Возняцки проби три пъти в първия сет против съперничката си на 277-мо място в ранглистата, която дебютира в главната скица на шампионат от Големия шлем и играе едвам в третия си шампионат от равнище тур.

Между сетовете Прозорова се нуждаеше от отнасяне на травма в крайници, преди Возняцки, вицешампионка на US Open през 2009 и 2014 година, да реализира победа и да си уреди среща с друга някогашна шампионка от Големия шлем - Петра Квитова.

" Чувството е необикновено да се завърна ", сподели 33-годишната Возняцки, която получи " уайлд кард " за шампионата.

" Очевидно бях доста обезпокоена да изляза тук, защото не съм идвала от 2019 година "

" Невероятно е да получа още един късмет. Да имам победа зад тила си, възприятието е толкоз особено ", добави тя.

" Обичам да играя тук. Просто е толкоз наелектризирано, има такова раздвижване, че излизам тук, в Ню Йорк, с цел да играя ", заключи Возняцки.

Една от фаворитките на домакините Коко Гоф стартира с сложна победа присъединяване си на последния за годината шампионат от Големия шлем - US Open. Поставената под №6 в схемата на конкуренцията трябваше да прави поврат, с цел да пречупи съпротивата на квалификантката Лаура Зигмунд от Германия. Американката се наложи с 3:6, 6:2, 6:4.

Гоф стартира срещата нерешително и съперничката й се възползва от това, с цел да направи пробив за 3:2, след което завоюва и своето подаване за 4:2. Това още повече обърка играта на американката, която позволи втори пробив в края за 6:3 и сетът отиде на сметката на германката.

Във втория сет обаче Гоф се окпити и стартира да показва на какво в действителност е способна. Изключително индикативен бе първият гейм в сета, който продължи много дълго, само че най-после 19-годишната американка съумя да го измъкне, правейки ранен пробив. Това й даде нужното самочувствие и от този миг Гоф доминираше в сета, като даде единствено 2 гейма на съперничката си, печелейки го с 6:2.

Американката продължи мощно и в третия сет, в който поведе с 3:0 първоначално, правейки два пробива. След това последва моментно разпределяне и германката съумя да върне един от пробивите, само че насладата й бе къса, защото последва нов пробив за Гоф и 4:1.

Но и това не бе задоволително за младата тенисистка да реши мача в своя изгода. При 5:2 тя сервираше за мача, само че още веднъж се пропука и позволи нов пробив, а по-късно Зигмунт съумя да стопи изоставането си до 4:5. Все отново при втория си опит да затвори мача Гоф най-сетне съумя и завоюва с 6:4.

В идващия кръг Гоф ще се изправи против Мира Андреева, която победи с 1:6, 6:3, 6:4 австралийката Оливия Градецки.

Напред в шампионата не престават и Петра Квитова и Йелена Остапенко, които победиха надлежно Жасмин Паолини (6:2, 4:6, 6:1) и Кристина Букша (6:1, 7:6(5).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР