Световната икономика вероятно няма да може да избегне рецесия без

...
Световната икономика вероятно няма да може да избегне рецесия без
Коментари Харесай

Федералният резерв в Далас: Глобалната рецесия е неизбежна без руски петрол

Световната стопанска система евентуално няма да може да избегне криза без обновяване на съветския енергиен експорт тази година, демонстрира изследване на икономисти на Федералната аварийна банка на Далас, представено от Блумбърг.

„ Ако по-голямата част от съветския експорт на сила е отвън пазара до края на 2022 година, свиването на световната стопанска система наподобява неизбежно “, пишат икономистите Луц Килиан и Майкъл Планте в публикация, оповестена от Фед във вторник. „ Това закъснение може да бъде по-продължително, в сравнение с през 1991 година “, прибавят те.

Авторите вършат паралел с световната криза от 1991 година, провокирана от нахлуването на Ирак в Кувейт през миналата година, което докара до потрес при доставките на нефт.

Тогава Саудитска Арабия отчасти облекчи проблемите с доставките, обещавайки да усили производството. Това докара до „ къса криза в Съединени американски щати “, която продължи по-малко от година.

Според икономистите от Фед в Далас, отводът на финансовите институции да вземат присъединяване в съветския енергиен експорт е основата причина доставките на петрола да са под риск. „ Този ​​резултат беше значително непредвиден, защото глобите на Съединени американски щати и Европейския съюз съзнателно не засягаха съветския експорт на сила “, споделят те.

Замяната на съветските доставки може да бъде много огромно предизвикателство, като се има поради, че Cayдитcĸa Apaбия и Oбeдинeнитe apaбcĸи eмиpcтвa сигналзиираха, чe нямa дa пoмoгнaт зa компенсиране на тези неналичия. Изследователите също по този начин подчертаха, че производителите на шистов нефт са „ лимитирани поради проблеми с веригите на доставки, липса на работна ръка и условията на обществените вложители за финансова дисциплинираност “.

„ Има индикации, че някои страни вносителки на нефт изследват различни схеми за заплащане, които заобикалят потреблението на търговски заем, заобикалят актуалните финансови наказания или разчитат на различни валути “, пишат Килиан и Планте. По думите им това да помогне за облекчение на обстановката.

Те споделят, че в случай че не бъде обезщетен, спадът на съветския експорт ще окаже инфлационен напън.

„ Освен в случай че небъде овладян дефицитът на съветски нефт, наподобява ще е належащо цената на петрола да се усили доста и да остане повишена за дълъг интервал от време, с цел да се отстрани непотребното търсене на нефт “, пишат те. „ Това заличаване на търсенето евентуално ще бъде подкрепено от резултата на рецесията и от по-високите цени на природния газ и на други артикули, изключително в Европа “, споделят създателите.

Междувременно МВФ към момента счита, че световната стопанска система ще нарасне през тази година. Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева сподели във вторник, че въпреки да съществува „ вероятен риск от рецесии “ в някои стопански системи, други записват бързо възобновяване от пандемията и са в по-добра позиция да се оправят с последствията от войната в Украйна.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР