Световната икономика ще нарасне с най-бавния си темп след пандемията,

...
Световната икономика ще нарасне с най-бавния си темп след пандемията,
Коментари Харесай

Световната икономика с най-слабия си растеж след пандемията

Световната стопанска система ще нарасне с най-бавния си ритъм след пандемията, предизвести Световната банка.

Тя предвижда напредък от едвам 2,4 % през 2024 година и уточни, че главен фактор за това са по-високите лихвени проценти.

Според нея международната търговия и вложения ще продължат да бъдат задушавани от споровете в Украйна и Близкия изток. Извън пандемията растежът от 2,4% ще бъде най-слабият от финансовата рецесия през 2009-2009 година насам. В отчета се показва, че устойчивостта на американската стопанска система значи, че растежът през предходната година евентуално ще доближи 2,6 %.

Индермит Гил, основен икономист в Групата на Световната банка, съобщи: " В кратковременен проект растежът ще остане слаб, което ще остави доста разрастващи се страни, изключително най-бедните, в капан ". Проблемите, които той изясни, включват " парализиращи нива на дълга и слаб достъп до храна за съвсем един от всеки трима души ". Световният напредък е на исторически " посредствени " равнища, а растежът на международната търговия остава слаб, добави той.

В прогнозата, която се прави два пъти годишно, се предизвестява, че последствията от спора сред Израел и " Хамас " " внезапно са нараснали геополитическите опасности ".

В отчета се споделя, че нарушаването на основни транспортни направления, породено от набези против кораби в Червено море, усилва вероятността от " инфлационни усложнения ".

Особена угриженост провокира цената на храната за най-бедните хора в света, изключително поради миналогодишното нарастване на цената на ориза с 27%, което се свързва със сериозното ограничение на износа от страна на Индия. Въпреки това достатъчните ресурси от други култури, като да вземем за пример зърнени култури, значат, че междинните цени на питателните артикули ще спаднат с 1 % през тази година, предава Дарик.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР