Световната икономика показва признаци на фрагментация, която може да бъде

...
Световната икономика показва признаци на фрагментация, която може да бъде
Коментари Харесай

WTO предупреди, че световната икономика може да загуби 5% от БВП

Световната стопанска система демонстрира признаци на фрагментация, която може да бъде " доста скъпа " за всички, предизвести генералният шеф на Световната комерсиална организация (WTO) Нгози Оконджо-Ивеала.

В изявление за Nikkei ръководителят на WTO изрази угриженост по отношение на ескалацията на спора сред Израел и Хамас и евентуалното му влияние върху международния напредък, в случай че той се популяризира в по-широк проект в Близкия изток.

" Това е един от районите, откъдето излизат огромна част от международния нефт и газ ", уточни Оконджо-Ивеала. " Така че това неизбежно ще окаже въздействие. "

Според WTO вероятностите за 2024 година към момента са релативно оптимистични, като се планува напредък от към 3,3 %, " само че рисковете са мощно в посока надолу ".

WTO пресмята, че в случай че светът се раздели на два търговски блока, световният Брутният вътрешен продукт ще спадне с 5% в дълготраен проект. Това би било " голяма загуба ", предизвести Оконджо-Ивеала, като я оприличи на загубата на цялата стопанска система на Япония.

Въпреки това WTO не вижда " огромни признаци на по-широка деглобализация ", съгласно нейния началник, който съобщи, че размерът на търговията със артикули и услуги е " към момента много забележителен " - към 31 трилиона $.

По-рано този месец  WTO понижи прогнозата си за растежа на международната търговия през 2023 година до 0,8% от авансово предстоящите 1,7%, базирайки се на задълбочаващото се закъснение на производството.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР