Световната икономика е опасно близо до изпадане в рецесия, според

...
Световната икономика е опасно близо до изпадане в рецесия, според
Коментари Харесай

Световната банка предупреждава за глобална рецесия, очаква рязко, дълготрайно забавяне

Световната стопанска система е " рисково покрай изпадане в криза ", съгласно последната прогноза на Световната банка, написа БиБиСи.

Тя чака международната стопанска система да нарасне единствено с 1,7% тази година - внезапен спад от 3%, планувани през юни. Докладът упреква редица фактори, произлизащи от нашествието на Русия в Украйна и въздействието на пандемията.

Ефектите от по-високите лихвени проценти са определени като главно предизвикателство за превъзмогване за политиците.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас сподели, че спадът ще бъде " широкообхватен " и растежът на приходите на хората в съвсем всяка част на света евентуално " ще бъде по-бавен, в сравнение с през десетилетието преди Covid-19 ".

Ръстът от 1,7% би бил най-ниският от 1991 година, като се изключи рецесиите от 2009 година и 2020 година, които бяха породени от международната финансова рецесия и пандемията от Covid.

Световната банка сподели, че Съединени американски щати, еврозоната и Китай - трите най-влиятелни елементи на света за стопански напредък - " всички минават през интервал на подчертана уязвимост ", спад, който утежнява проблемите, пред които са изправени по-бедните страни.

След скок от 5,3% през 2021 година след пандемията, растежът в най-богатите стопански системи в света евентуално ще се забави внезапно от 2,5% през 2022 година до едвам 0,5% тази година.

" През последните две десетилетия закъснение от този мащаб предвещаваше световна криза ", предизвести банката, добавяйки, че чака " внезапно, продължително закъснение ".

Ако настъпи световна криза, това ще бъде първият път от 30-те години на предишния век да има две световни рецесии в границите на едно и също десетилетие.

Справяне с възходящите цени

По-високата инфлация е една от главните аргументи за усложненията на международната стопанска система. Световните цени на храните и силата скочиха предходната година, защото войната в Украйна докара до понижени доставки на годишна продукция и накара Запада да се откаже от съветските изкопаеми горива.

Световната банка съобщи, че чака световният ритъм на повишаване на цените да се забави от 7,6% през 2022 година до 5,2% тази година, до момента в който този напън отслабва.

Въпреки че някои " скокове на цените са вероятни ", банката съобщи, че чака цените на силата да паднат като цяло. Тя уточни нарастване на международното произвеждане и по-ниско търсене в Европа, където енергийната рецесия накара предприятията и семействата да понижат потреблението на газ.

Цените на културите също се чака да паднат с 5% тази година, макар че към момента ще бъдат доста по-високи, в сравнение с бяха преди няколко години, откакто са се повишили с 13% през 2022 година

Въпреки това развиване се чака инфлацията да остане много над нормата от 2%, която нормално се смята за здравословна.

Централните банки в десетки страни, в това число Съединени американски щати и Обединеното кралство, покачват лихвените проценти в отговор на казуса, целейки да охладят стопанските системи си и да облекчат натиска, тласкащ нагоре цените.

Но те се движат по внимателен път, до момента в който се пробват да се оправят с рецесията с разноските за живот, без да насочват стопанските системи си към криза.

Световната банка сподели, че по-високите разноски за заеми са задушили бизнес вложенията и предизвести, че повече компании се борят с задълженията си. Развиващите се стопански системи също са мощно притиснати от лихвените проценти в Съединени американски щати, които се чака да се повишат още. Много от тях заемат пари в щатски долари.

Банката сподели, че даже когато международната стопанска система е " под напън ", верните държавни политики могат да предложат вяра. Тя предлага ограничения за стимулиране на вложенията и основаване на работни места, справяне с изменението на климата, справяне с задълженията на по-бедните страни и улеснение на интернационалната търговия.
 Пътят на Централна Европа към по-ниска инфлация е посипан с рискове
Пътят на Централна Европа към по-ниска инфлация е посипан с рискове

Спадовете в енергийните разноски, поради високи температури и ниски цени на газа, рисуват по-благоприятна картина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР